Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Κρατική ενίσχυση de minimis θα δοθεί στους πτηνοτρόφους-παραγωγούς, μετά από ενέργειες του Ευβοιώτη προέδρου της ΠΕΟΠΠ κ. Απ. Ζιώγα


Η ενίσχυση της απαιτούμενης ρευστότητας των πτηνοτρόφων-παραγωγών, που δεν λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ για την αγορά, του υψηλού κόστους παραγωγής, πτηνοτροφών και τη συνέχιση της λειτουργίας των πτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων, απασχόλησε πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αφορμή στάθηκε το αίτημα του Ευβοιώτη προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), κ. Απόστολου Ζιώγα, για ενεργοποίηση του κανόνα de minimis και για τους πτηνοτρόφους-παραγωγούς, που βιώνουν την οικονομική στενότητα, όχι μόνο λόγω της συγκυρίας, αλλά και εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής λόγω των αυξημένων τιμών των πτηνοτροφών.
Έτσι, στη συνάντηση που είχε ο κ. Ζιώγας, πρόσφατα, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ενημερώθηκε ότι θα ικανοποιηθεί το σχετικό αίτημά του και πιο συγκεκριμένα ότι θα παρασχεθεί έκτακτη κρατική ενίσχυση de minimis με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του πτηνοτροφικού κλάδου και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
Ενίσχυση de minimis θα λάβουν, ακόμα, οι χοιροτρόφοι, όπως και άλλοι κτηνοτρόφοι, δεδομένου ότι υπάρχει συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ελληνική πρόταση για την παροχή της προαναφερόμενης κρατικής ενίσχυσης στην κτηνοτροφία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) ενημέρωσε, επίσης, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τις καθυστερήσεις αδειοδοτήσεων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις πτηνοτροφικών προϊόντων, για τη δυνατότητα ενίσχυσης των προγραμμάτων προώθησης πτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που απασχολούν τον πτηνοτροφικό κλάδο, απαιτώντας να ληφθούν μέτρα που θα οδηγούν στην αποτελεσματική στήριξη των πτηνοτρόφων-παραγωγών.