Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ερευνητικά προγράμματα για την καλύτερη κατανόηση του Alzheimer


Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, η οποία αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Προσβάλει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως σε σύγχυση, αλλαγές στη διάθεση, και αποπροσανατολισμό σε χώρο και χρόνο.
Από πολλούς θεωρείται νόσος των ηλικιωμένων, καθώς ο μέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 75 χρόνια και η συχνότητα της νόσου για τα άτομα ηλικίας πάνω από τα 65 είναι 7%-10%. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 150/100.000 είναι κάτω των 65 χρόνων.
Τα τελευταία χρόνια η νόσος  αποτελεί το αποκλειστικό ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών εργαστηρίων σε όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα καθημερινά να καταρρίπτονται οι γνώσεις του παρελθόντος και να προστίθεται καινούργια γνώση.
Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη χορηγία για την έρευνα στη νόσο κατά 130 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δυο χρόνια (αύξηση κατά 25%). Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη πολλά δίκτυα έρευνας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συναρπαστικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα καθυστερούν, θα θεραπεύουν ή θα προφυλάσσουν από τη νόσο Alzheimer.
Επισημαίνεται ότι με θέμα την άνοια, που προκαλείται από τη νόσο Alzheimer τρέχουν στην πατρίδα μας, στο Αριστοτέλειο και στο ΕΚΕΤΑ, τέσσερα ερευνητικά προγράμματα : Συνεργασία, Αριστεία, Dem@care και το Lost Lasting Memories.