Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Έρχονται μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και αποχωρήσεις από το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2012


Στόχος της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον δύο χιλιάδες υπάλληλοι να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες ή να αποχωρήσουν από το δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, στα πλαίσια των προβλέψεων του πολυνομοσχεδίου που ήδη ψηφίστηκε χθες το βράδυ, διευρύνονται οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση απομάκρυνση όσων διώκονται ή τιμωρούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Η διάταξη για την αργία θα εφαρμόζεται, πλέον, και στις εκκρεμείς πειθαρχικές διαδικασίες.

Το ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπει, επίσης τη διεύρυνση του θεσμού της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων, αναφέροντας πως υπάλληλος μπορεί να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής του σχέσης σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης.
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος και στον υπάλληλο καταβάλλονται τα ¾ των αποδοχών του.
Η υπηρεσιακή σχέση των μόνιμων υπαλλήλων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και η σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εφόσον δεν μεταταχθούν ή μεταφερθούν, λύεται με τη λήξη του καθεστώτος της διαθεσιμότητας.