Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Γεώτρηση στην υπόγεια λίμνη Έλσγουορθ της Ανταρκτικής


Δώδεκα Βρετανοί ερευνητές βρίσκονται κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου τους να αναζητήσουν μορφές ζωής και να συλλέξουν ιζήματα από το βυθό της υπόγειας λίμνης Έλσγουορθ της Ανταρκτικής, στην οποία επικρατούν συνθήκες απόλυτου σκότους εδώ και ένα εκατομμύριο χρόνια.
Για να φτάσουν στην επιφάνεια της λίμνης θα χρειαστεί να τρυπήσουν στρώμα πάγου 3,5 χιλιομέτρων. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί με χρήση ενός τρυπανιού με καυτό νερό. Η όλη διαδικασία της γεώτρησης θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στο τρυπάνι οι επιστήμονες έχουν προσαρμόσει κάμερες και δυνατά φώτα, ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εικόνες που εξελίσσονται εντός του παγετώνα.
Οι ερευνητές θα έχουν στη διάθεσή τους 24 ώρες για να συλλέξουν τα δείγματα, πριν κλείσει η τρύπα από το νέο πάγο που θα δημιουργηθεί. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδιάζεται να γεμίσουν 24 αποστειρωμένες φιάλες των 100 ml, με δείγματα από τον πάτο της λίμνης, προσπαθώντας να μην επηρεάσουν καθόλου το περιβάλλον της λίμνης.
Σε περίπτωση που υπάρχει ζωή αυτό θα αποκαλυφθεί άμεσα μέσα από τα φίλτρα συλλογής του νερού.
Στο σημείο της γεώτρησης έχει, ήδη, μεταφερθεί εξοπλισμός βάρους 70 τόνων από τη Μ.Βρετανία, ενώ για τη δεύτερη φάση θα μεταφερθεί ακόμα εξοπλισμός βάρους 26 τόνων.
Οι δώδεκα ερευνητές, θα εγκατασταθούν στην Ανταρκτική το Νοέμβριο, και η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, όταν θα αρχίσουν να επικρατούν οι ευνοϊκότερες για την περιοχή κλιματικές συνθήκες.