Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Φτερωτοί επισκέπτες, χωρίς χάρτη και πυξίδα


Καθώς προχωράει το φθινόπωρο, εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, ταξιδεύοντας μέρα και νύχτα, γίνονται επισκέπτες της βόρειας Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας μας, της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής, βρίσκοντας καταφύγιο και τροφή.
Τα πουλιά αυτά, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, κάνουν με απόλυτη επιτυχία το ίδιο ακριβώς ταξίδι από τις χώρες της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης, την Ουκρανία και τη Ρωσία προς τις θερμές περιοχές, κυρίως της Αφρικής. Δεν έχουν χάρτες και πυξίδα, αλλά συγκεκριμένα σημεία που τα βοηθούν στον προσανατολισμό τους, όπως κάποια ουράνια σώματα, βουνά, ποτάμια, κλπ.
Οι πιο πολλοί άνθρωποι έχουν ταυτίσει τη μετανάστευση με τα χελιδόνια, που φεύγουν από τη χώρα μας κάθε φθινόπωρο για την Αφρική και επιστρέφουν την άνοιξη, όμως δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας πριν προλάβουν καλά-καλά να αναχωρήσουν τα χελιδόνια καταφτάνουν σ’ εμάς.
Περιοχές όπως τα δέλτα των μεγάλων και μικρών ποταμών, οι περιοχές με αμμοθίνες και καλαμώνες, οι παράκτιες ζώνες, τα δάση, οι βάλτοι γλυκού νερού, οι λιμνοθάλασσες, τα λιβάδια, οι θαμνώδεις περιοχές, οι φυσικές και τεχνητές λίμνες κλπ. συγκαταλέγονται για αυτό το λόγο στους δημοφιλέστερους προορισμούς για παρατηρητές πουλιών και όχι μόνο, από τη χώρα μας, αλλά και απ’ όλη την Ευρώπη.
Χαρακτηριστικά πουλιά των υγροτοπικών περιοχών είναι οι πάπιες, οι πελεκάνοι, οι ερωδιοί, οι πελαργοί, οι φαλαρίδες, τα φλαμίγκο, οι χουλιαρομύτες, οι τρίγγες και οι κορμοράνοι.
Μετά το Φεβρουάριο οι φτερωτοί αυτοί επισκέπτες θα επιστρέψουν ξανά στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη για να ζευγαρώσουν, να φτιάξουν τις φωλιές τους, να μεγαλώσουν τα μικρά τους και να αναχωρήσουν εκ νέου…πάλι για τα μέρη μας το φθινόπωρο.