Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Αναγκαιότητα η προστασία της Αυτοδιοίκησης

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Αυτοδιοικητικοί από όλη τη χώρα -και μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι της ΠΕΔΑ- παίρνουν θέση για τις αντιδράσεις που έφερε η δημοσιοποίηση λίστας του ΣΔΟΕ με τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται, έπειτα από καταγγελίες, για την περιουσιακή τους κατάσταση, εντός της οποίας υπάρχουν και αυτοδιοικητικοί.
Οι αυτοδιοικητικοί ζητούν από τις αρμόδιες δικαστικές-ελεγκτικές αρχές, άμεσα και κατά προτεραιότητα, να προχωρήσουν στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων τους.

Ενδεικτικά, το ΔΣ της ΠΕΔΑ επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό θα έλθουν όλα τα στοιχεία στο φως σύμφωνα με τις αρχές της διαύγειας και διαφάνειας και επίσης θα προστατευτεί η Αυτοδιοίκηση από την καλλιέργεια ψευδών και κακόβουλων εντυπώσεων.
Στο μεταξύ, με θετικές αντιδράσεις έχει υποδεχθεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τις ανακοινώσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με τις οικονομικές ελαφρύνσεις (δάνεια) και παροχές (παρακρατηθέντα) προς τους δήμους της χώρας, σαν αντιστάθμισμα των περικοπών που έχουν υποστεί οι κεντρικοί πόροι της Αυτοδιοίκησης.
Πρόσφατα, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, διατυπώθηκε η άποψη ότι τα παραπάνω δόθηκαν στους δήμους ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων της Αυτοδιοίκησης κατά το προηγούμενο διάστημα.
Τονίστηκε, ότι δεν λύθηκε το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, ωστόσο αποφεύχθηκε η πτώχευση ενός μεγάλου αριθμού δήμων.
Η τελευταία εξέλιξη των οικονομικών ελαφρύνσεων και παροχών απομάκρυνε την ασφυξία στη ρευστότητα των ΟΤΑ.
Έτσι, οι δήμαρχοι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευση για οικονομική σταθεροποίηση της Αυτοδιοίκησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν στην ΚΕΔΕ, τα συλλαλητήρια και τα λουκέτα θα επανέλθουν.