Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δώστε ότι μπορείτε για τις υποχρεώσεις σας προς την Εφορία


Χωρίς ελάχιστο ποσό καταβολής και προσαυξήσεις η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων, προβλέπει απόφαση που βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού κ. Γ. Μαυραγάνη, μετά τη διαπίστωση ότι στο μακρύ κατάλογο των οφειλετών προστίθενται πολλές χιλιάδες φορολογουμένων που δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 900.000 φυσικών και νομικών προσώπων σε Εφορίες και Τελωνεία ξεπερνούν πλέον τα 46 δις ευρώ, κάνοντας άλμα 10 δις ευρώ την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα, αντί των 300 ευρώ το μήνα τουλάχιστον που μπορούν να πληρώνουν έως τώρα.
Επίσης, ακόμα και με μικρά χρέη θα μπορούν να σπάνε την οφειλή σε έως και 48 δόσεις, ύστερα από συνεννόηση με τον προϊστάμενο της Εφορίας που διατηρεί την αρμοδιότητα να προσδιορίζει τον μέγιστο αριθμό δόσεων κατά περίπτωση. Οι δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα εκτιμάται πως θα φτάνουν τις 15-17.
Η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις για πληρωμή φόρων εισοδήματος ή το χαράτσι των ακινήτων.
Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων, εφόσον ο φορολογούμενος πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του.