Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Οι συνταξιούχοι στην πρέσα του μνημονίου

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σε δύο μέρες θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, ενώ στη χώρα μας οι συνταξιούχοι μπαίνουν στην πρέσα του μνημονίου.
Επισημαίνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να υπογραμμίσει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο θα πρέπει να είναι η διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής του, η εξασφάλιση της αυτονομίας και αυτάρκειάς του, όπως και η προστασία του σε περίπτωση ασθένειας.
Δικαιολογημένα το αγαπημένο θέμα των κομμάτων, της κυβερνητικής ηγεσίας, καθώς και του οικονομικού επιτελείου που συνεργάζεται με αυτήν, ήταν η στήριξη των συνταξιούχων γήρατος, μέσω της αποφυγής αποκλειστικά οριζόντιων μέτρων σε βάρος τους.
Ειδικότερα, ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την αύξηση των χαμηλών συντάξεων που είχαν μειωθεί εξαιτίας της εφαρμογής του αρχικού μνημονίου.
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ελληνική πολιτική τάξη απέδειξε ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της, δεν έχει συνέπεια και δεν είναι ειλικρινής.
Ήδη, έχει προαναγγελθεί μπαράζ νέων μέτρων σε βάρος των συνταξιούχων, που συμπεριλαμβάνει νέα μεγάλη μείωση του εφάπαξ, επιβολή αναδρομικής εισφοράς για όσους πήραν αυξημένο εφάπαξ τα προηγούμενα χρόνια, κλιμακούμενες μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας με εξαίρεση τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, αύξηση κατά δυο έτη του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων λόγω της περικοπής των ειδικών μισθολογίων, αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 χρόνια, κλπ.
Τα πρωτοφανή σε βάρος των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας μέτρα πυροδοτούν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, πολύ περισσότερο που η χώρα μας θεωρείται χώρα γηρασμένου πληθυσμού.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του ΟΗΕ, όταν το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων μιας χώρας είναι άνω του 7%, χαρακτηρίζεται γηρασμένη.
Η Ελλάδα, με ποσοστό σήμερα άνω του 17,1% και προοπτικές για το άμεσο μέλλον, το 2020, να πλησιάζει το 24%, θεωρείται χώρα γηρασμένου πληθυσμού. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός από 0-14 ετών αριθμεί το 14%, που σημαίνει όχι μόνον ότι γερνάμε σαν χώρα αλλά ότι μελλοντικά θα μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός της χώρας.