Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Έξυπνες πόλεις υπάρχουν, όχι όμως στην Εύβοια

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Υπάρχουν έξυπνες πόλεις ; Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά πλέον δεν αποτελούν μια καινοτομία ξένη για τη χώρα μας. Δυστυχώς, στις έξυπνες πόλεις δεν περιλαμβάνονται πόλεις της Εύβοιας.
Έξυπνες πόλεις, σε συνεργασία με φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατάφεραν να αποτελέσουν πρότυπα κέντρα παροχής υπηρεσιών με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Πέρυσι, σε σχετικό άρθρο μας, αναφερθήκαμε στα Τρίκαλα, που έχει εισέλθει στο κλαμπ των έξυπνων πόλεων. Τώρα, θα αναφερθούμε ενδεικτικά σε νέες έξυπνες πόλεις της χώρας μας και συγκεκριμένα στο δήμο Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, στο δήμο Ηρακλείου Κρήτης και στη Δράμα στη Μακεδόνια :
■Ο δήμος Θέρμης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα People, ένα από τα επτά βασικά πιλοτικά έργα που στοχεύουν στην επιτάχυνση της εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών διαδικτύου στις πόλεις.
Ο δήμος Θέρμης στην πιλοτική εφαρμογή που πραγματοποιεί εστιάζει το ενδιαφέρον του στο εμπορικό κέντρο της πόλης, επιχειρώντας την ανάπτυξη υπηρεσιών πληροφόρησης για τις μετακινήσεις, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Όπως πληροφορηθήκαμε, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού οθονών αφής, αισθητήρων μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οθονών μηνυμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου για το δήμο Θέρμης ανέρχεται σε 282.700 ευρώ.
■Ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης εξασφάλισε για το 2012 μια θέση στις 21 υποψήφιες έξυπνες πόλεις, ενώ παράλληλα έλαβε και τιμητική διάκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Επιβράβευσης Καλών Πρακτικών για Αναπλάσεις Ευρωπαϊκών Παράκτιων Πόλεων.
Ο σχεδιασμός για την ανάπλαση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης του Ηρακλείου συνεχίζεται από το δήμο, με προτεραιότητες την ανάπλαση του Προμαχώνα Σαμπιονάρα, τη σύνδεση των ενετικών τειχών με το θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του Προμαχώνα Αγίου Ανδρέα και τη σύνταξη γενικού σχεδίου για την ευρύτερη περιοχή των Νεωρίων.
■Στη Δράμα επιχειρείται αυτή την ώρα η ανάπτυξη τριών υπηρεσιών έξυπνης πόλης. Η σχετική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης I-Scope Σύστημα Ανοιχτής Πλατφόρμας Παρακολούθησης των Αστικών Οικοσυστημάτων.
Η προαναφερόμενη δράση, η οποία χρηματοδοτείται από την Κομισιόν αφορά έρευνες εφαρμογής καινοτόμων ενεργειών οι οποίες θα προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους πολίτες της Δράμας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.
Περιμένουμε να δούμε δράσεις των δήμων της περιοχής μας ώστε να συμπεριληφθούν στις έξυπνες πόλεις της χώρας μας.