Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ερωτήσεις των βουλευτών Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ για τα σχέδια μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες της Ιαματικής Πηγής Αιδηψού


Για τα σχέδια παραχώρησης της Ιαματικής Πηγής Αιδηψού σε ιδιώτες, κατέθεσαν ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη και Συμεών Κεδίκογλου.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση σχεδίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ), βάσει του οποίου προωθείται παραχώρηση  επτά  «Ξενία» και εννέα Ιαματικών Πηγών, μεταξύ  των  οποίων  και  της  Αιδηψού,  σε   ιδιώτες   με    σύμβαση ¨μακροχρόνιας παραχώρησης¨, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη στην ερώτησή της αναφέρει τα εξής : «Όπως δημοσιοποιήθηκε και γράφηκε σε εφημερίδες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) προωθεί την αξιοποίηση  επτά ξενοδοχείων «Ξενία» και εννέα ιαματικών πηγών, με την παραχώρησή τους σε ιδιώτες,  στη βάση του μοντέλου της ¨μακροχρόνιας παραχώρησης¨. Η πρόθεση  και το σχέδιο του (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) γι΄ αυτού του τύπου την  αξιοποίηση, παρουσιάστηκε πρόσφατα  στην διεθνή έκθεση real estate στις Κάννες εκ μέρους της Ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε. Μια από τις εννέα Ιαματικές  Πηγές που σχεδιάζεται να  παραχωρηθούν είναι και αυτή της Αιδηψού, η οποία  εντάσσεται στον τομέα του θεραπευτικού Τουρισμού και η οποία αποτελεί  κεφαλαιώδους σημασίας πλουτοπαραγωγικό πόρο για την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να υπογραμμιστεί δε ότι, όλα τα τελευταία χρόνια η εν λόγω Ιαματική   Πηγή ως δημόσια επιχείρηση, είναι σημαντικά κερδοφόρα και απολύτως βιώσιμη. Επειδή αυτό το σχέδιο έχει δημιουργήσει σοβαρή ανησυχία στους κατοίκους της Αιδηψού, αλλά και ευρύτερα του νομού, αφού  δεν  είναι γνωστό στις λεπτομέρειές του και επειδή κυρίως, η προοπτική παραχώρησης  σε ιδιώτη μπορεί να  στερήσει   οφέλη για τον τόπο και τον Δήμο γενικότερα
Ερωτάσθε κύριοι  Υπουργοί, α)Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός για την εκμετάλλευση της Ιαματικής Πηγής Αιδηψού ως περιουσίας του Δημοσίου και πως  εγγυάστε την αξιοποίησή της για το δημόσιο συμφέρον και μόνο, δηλαδή προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων, του Δήμου  αλλά και συνολικά της Εύβοιας; β)Θα γίνει αποδεκτό το εύλογο και δίκαιο αίτημα των φορέων της περιοχής  να παραχωρηθεί  η Ιαματική  Πηγή Αιδηψού στον Δήμο  ώστε να αξιοποιηθεί  αποκλειστικά  για το συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του ;».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής :
«Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δρομολογεί  την αξιοποίηση επτά ξενοδοχείων «Ξενία» και εννέα ιαματικών πηγών που θα διατεθούν με το μοντέλο της μακροχρόνιας παραχώρησης. Σχετική παρουσίαση μάλιστα έγινε από την ελληνική αντιπροσωπεία στη διεθνή έκθεση real estate MIPIM στις Κάννες. Μεταξύ των παραπάνω εννέα ιαματικών πηγών είναι στον άξονα για τον θεραπευτικό τουρισμό και η ιαματική πηγή Αιδηψού, της ιστορικής λουτρόπουλης, της μεγαλύτερης αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε: 1.Ισχύουν οι ως άνω πληροφορίες για την  αξιοποίηση της ιαματικής πηγής Αιδηψού με βάση το μοντέλο της μακροχρόνιας παραχώρησης σε ιδιώτες επενδυτές και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί; 2.Σε ποιες ενέργειες γενικότερα σκοπεύετε να προβείτε για την αξιοποίηση αυτής της δημόσιας περιουσίας που είναι όχι απλώς βιώσιμη αλλά κερδοφόρα τουλάχιστον κατά τα τελευταία έτη; 3.Ποια οφέλη σχεδιάζετε να προκύψουν για τον δήμο και την περιοχή;».