Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμη συνεδρίαση της «Ομάδας Οίνος» της Copa-Cogeca


Καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση για την αμπελοκαλλιέργεια και ειδικότερα για τις νέες φυτεύσεις αμπελιών θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει η «Ομάδα Οίνος» της Copa-Cogeca.
Τους Έλληνες αμπελοκαλλιεργητές εκφράζουν οι απόψεις της ΚΕΟΣΟΕ, που ήδη ενσωματώθηκαν στο κείμενο προτάσεων της Copa-Cogeca και περιληπτικά συνοψίζονται ως εξής :
▪Η αμπελοκαλλιέργεια είναι επιλέξιμη για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης (βασικής), αλλά και για τις υπόλοιπες πληρωμές που την συνοδεύουν, συνεπώς η πρόταση της Κομισιόν τυγχάνει της στήριξης του τομέα.
▪Από περιβαλλοντική άποψη η αμπελοκαλλιέργεια που είναι μια μόνιμη καλλιέργεια, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο :
Στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα.
Στην παραγωγή ενεργειακών υποπροϊόντων.
Στην προστασία από τη διάβρωση του εδάφους, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες (πεζούλες κλπ).
Στη διαμόρφωση του τοπίου.
Στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Από την άποψη αυτή το αμπέλι έχει de facto τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας των περιοχών με οικολογική εστίαση και σαν τέτοιες οφείλει να τις αντιμετωπίζει η Κομισιόν. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί μια εναλλακτική αντιμετώπιση της πράσινης ανάπτυξης, συνεπώς το αμπέλι εκπληρώνει τις προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθεί στο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ 2020.
▪Είναι απαραίτητη η συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης χωρίς αλλαγές, με την προσθήκη της δυνατότητας να εκτελούνται δράσεις προώθησης και στην εσωτερική αγορά.
▪Είναι αναγκαίο τα προγράμματα διαχείρισης κρίσεων να παραμείνουν στον πρώτο πυλώνα και να είναι περισσότερο αποτελεσματικά.
▪Σχετικά με τις «νόρμες εμπορίας» απαιτείται ο τομέας να διατηρήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά του, ως προς την ονομασία των προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και ιδιαίτερα την ανάμειξη γλευκών και οίνων, αλλά και όσον αφορά τον τόπο παραγωγής και τον τόπο προέλευσης.
▪Δεν θα πρέπει να μεταβληθούν οι διατάξεις για τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ.
▪Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το «Δυναμικό Παραγωγής» της σημερινής νομοθεσίας πρέπει να διατηρηθούν.
▪Οι Οργανώσεις Παραγωγών είναι αναγκαίο να μεριμνούν για την προσαρμογή της προσφοράς στη ζήτηση.
▪Τα κριτήρια αναγνώρισης των Ο.Π. να ορίζονται από κάθε Κράτος Μέλος και να είναι διαφορετικά για κάθε γεωργικό τομέα.
▪Δεν επαρκούν τα συστήματα διαχείρισης των ΠΟΠ και ΠΓΕ που εφαρμόζουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, για να αντικαταστήσουν το σύστημα διαχείρισης των δικαιωμάτων φύτευσης.
▪Τα δικαιώματα φύτευσης πρέπει να διατηρηθούν για όλους τους τύπους οίνων.
▪Οι ενισχύσεις για τις Ο.Π. δεν θα πρέπει να περιορίζονται ούτε στην κάλυψη δαπανών σύστασης, ούτε στην υποστήριξη του ορισμού δικαιούχων Ενιαίας Ενίσχυσης.
▪Οι ενισχύσεις για τις μειονεκτικές ζώνες θα πρέπει να διατηρηθούν με τη σημερινή τους μορφή.
Επισημαίνεται ότι η χώρα μας, πρόσφατα, συνυπέγραψε επιστολή της Γαλλίας και άλλων 11 κρατών - μελών που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχιστεί η απαγόρευση των νέων φυτεύσεων και μετά το 2015.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να παρθεί από το Συμβούλιο Υπουργών με πλειοψηφία και ήδη διαφαίνεται ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων ευνοεί μέχρι στιγμής τις γαλλικές θέσεις.
Παράλληλα, η Κομισιόν έχει ήδη διαμορφώσει την τελική πρόταση του κανονισμού για την ένταξη των οιναμπέλων από το 2014 στο καθεστώς Ενιαίας Ενίσχυσης με τους όρους που προβλέπει το καθεστώς άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ.