Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Παρατείνεται το καθεστώς για τις μεταβιβάσεις αγροτικών εκτάσεων


Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνεται παράταση στο προηγούμενο καθεστώς για τις μεταβιβάσεις αγροτικής γης, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή των εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας.
Η τροπολογία, που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, είναι αποτέλεσμα διακομματικής συμφωνίας μετά τη διαπίστωση ότι καθημερινά δημιουργούσε πρόβλημα η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την κατηγοριοποίηση των αγροτικών γαιών ανάλογα με την παραγωγικότητά τους, ιδιαίτερα στο θέμα της αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών.
Εξηγώντας το σκεπτικό της τροπολογίας και το πώς θα επιλύσει το πρόβλημα, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας εξήγησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής: "Αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη για τίποτα. Ούτε η μεταβίβαση αγροτικής γης με τον τρόπο που ήταν διατυπωμένο και με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν. Εμείς, τι λέμε εδώ; Ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι χάρτες, δηλαδή να γίνουν οι ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και όπου ο υπουργός έχει υπογράψει και κονδύλιο ύψους 90 χιλιάδων ευρώ για να ολοκληρωθούν και κατά τις διαβεβαιώσεις της υπηρεσίας αυτό θα πάρει γύρω στο 9μηνο με 1 χρόνο, να μπορεί να ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο και σας πληροφορώ ότι είναι αίτημα όλων. Δεν υπάρχει περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, φορέας, ιδιώτες, συνάδελφοι βουλευτές κλπ., όλοι θέλουν την λύση αυτού του θέματος μέχρι την οριστική του επίλυση."