Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Οι αιρετοί των δήμων και των περιφερειών σε στεναχώρια !


Τελικά το χειρότερο σενάριο, που ακούγονταν τις περασμένες ημέρες και μέχρι να περάσει από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο, απεφεύχθη. Η περικοπή των πόρων των δήμων και των περιφερειών δεν θα ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ όπως προέβλεπαν πολλοί των αιρετών των ΟΤΑ, αλλά σε 250 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, οι αιρετοί δεν χαμογελούν από το μη χείρον, αλλά βρίσκονται σε στεναχώρια, καθώς οι περισσότεροι ΟΤΑ δυσκολεύονται οικονομικά με αποτέλεσμα η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση να παραμένει ορισμένες φορές κενό γράμμα, αφού είναι ραγδαία η υποβάθμιση των υπηρεσιών όταν μεταφέρονται στους δήμους και τις περιφέρειες χωρίς τους ανάλογους πόρους.
Βάσει του νέου Μνημονίου που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή, 250 εκατ. ευρώ επιπλέον από δήμους και περιφέρειες περικόπτονται σαν νέα συνεισφορά στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Η περικοπή αυτή μειώνει περαιτέρω τα ήδη μειωμένα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς, ας μην ξεχνάμε ότι σε βάθος διετίας έχει κοπεί από 30%-50% η χρηματοδότηση των δήμων και των περιφερειών.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η επιπλέον περικοπή των 250 εκατ. ευρώ προκύπτει :
Από την περικοπή 140 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ των δήμων για το 2012, του αναπτυξιακού πόρου των οργανισμών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, που θυσιάζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα για μείωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Με την κατά 50% μείωση των 20 χιλιάδων συμβασιούχων στους δήμους και τις περιφέρειες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα μείωση πληρωμών κατά 61 εκατ. ευρώ.
Από την περικοπή 50 εκατ. ευρώ, από τα 600 εκατ. ευρώ περίπου, των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των περιφερειών της χώρας, για την οποία γίνεται προσπάθεια να αφορούν λειτουργικές και όχι επενδυτικές δαπάνες.
Οι αιρετοί των δήμων και των περιφερειών εκφράζουν ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά τους για τις περικοπές αυτές, επισημαίνοντας ότι αποτελούν     << τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι >> και ότι αυτές φέρνουν προ της χρεοκοπίας τους ΟΤΑ και επιβαρύνουν ακόμα μια φορά τους πολίτες.
Επισημαίνεται ότι τίμημα 4 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν άμεσα και οι ίδιοι οι αιρετοί, από τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια και τις διάφορες επιτροπές.