Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Με τους γονείς ζει το 46% των νέων


Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat , το 46% των νέων ηλικίας 18-34 ετών ζει με τους γονείς του, με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται κυρίως στην Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ιταλία. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως σε Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Βέλγιο και Γερμανία.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι μισοί από αυτούς που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους (51,1%) είναι εργαζόμενοι, το 1/3 περίπου (32,2%) αυτοπροσδιορίζονται ως σπουδαστές, ενώ το 9,1% δηλώνουν άνεργοι.
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι πως περισσότεροι από τους μισούς νέους άνδρες (51%) επιλέγουν να ζουν με τους γονείς τους, σε αντίθεση με τις νέες γυναίκες, οι οποίες εμφανίζονται πιο αυτόνομες.
Πάντως, κρίσιμη παράμετρος θεωρείται η ύπαρξη συντρόφου. Μόλις το 4,5% των νέων που ζουν με τους γονείς τους έχει μια σταθερή σχέση. Οι περισσότεροι από τους νέους οι οποίοι, αν και έχουν σταθερή σχέση, εξακολουθούν να παραμένουν με την οικογένειά τους εντοπίζονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και την Πολωνία, ενώ οι λιγότεροι βρίσκονται στην Ελλάδα, στη Δανία, στην Ολλανδία και την Ιρλανδία.