Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Με εγγύηση του Δημοσίου χορηγήσεις δανείων σε χοιροτρόφους


Δάνεια συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ μπορούν να λαμβάνουν οι Έλληνες χοιροτρόφοι με εγγύηση του Δημοσίου.
Όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό δανείου δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ανά δικαιούχο και θα προσδιορίζεται από τον αριθμό χοιρομητέρων έκαστου δικαιούχου προς 300 ευρώ ανά χοιρομητέρα.

Την εγγύηση του Δημοσίου, σε ποσοστό 80%, παρέχει στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε χοιροτρόφους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Η εγγύηση δεν μπορεί να χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, ώστε να χαρακτηρίζονται προβληματικές κατά την έννοια των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις προβληματικές επιχειρήσεις.
Ο προσδιορισμός του αριθμού των χοιρομητέρων έκαστου δικαιούχου καθορίζεται από Πιστοποιητικό−Βεβαίωση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη δικαιοδοσία ελέγχου της οποίας υπάγεται έκαστη εκμετάλλευση.
Το ύψος της δαπάνης που θα προκληθεί, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Δημοσίου, ανέρχεται στο ποσό των 24 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον τόκων.