Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ευκαιρία για εξυγίανση των ΟΤΑ!



Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Το θέμα της εξυγίανσης των δήμων της βόρειας Εύβοιας είναι μείζον οικονομικό και κοινωνικό θέμα της περιοχής και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο. Η κατάσταση είναι σήμερα τραγική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί για το δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού η προσφυγή δυο εργολάβων σε βάρος του δήμου για χρέη και αναγκαστική είσπραξη μέσω κατάσχεσης τεσσάρων οικοπέδων στο Αρτεμίσιο και το Πευκί. Δεν οφελεί η απραξία ούτε η μοιρολατρεία.
Η δρομολόγηση άμεσων εφαρμόσιμων μέτρων, που θα ανακουφίσουν τους δύο καταχρεωμένους δήμους, αλλά και τους δημότες τους που πληρώνουν τώρα το μάρμαρο που και έργα δε βλέπουν, αλλά και καλούνται σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν τα σπασμένα, όπως ανωτέρω, είναι τώρα δυνατή μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει ρόλο-κλειδί στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Οι ΟΤΑ της βόρειας Εύβοιας έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης εθελοντικά, αναλαμβάνοντας τη βασική υποχρέωση να μειώσουν τις μη απαραίτητες δαπάνες και να αυξήσουν τα έσοδά τους με αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, κλπ , χωρίς να χρειαστεί να επιβάλουν νέους φόρους στους δημότες τους.
Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων οι δυο δήμοι θα πετύχουν : Εξατομικευμένο πρόγραμμα εξυγίανσης, με την τεχνική υποστήριξη του Ταμείου Παρακαταθηκών που θα ανταποκρίνεται στις γενικότερες ανάγκες τους. Επιμήκυνση της περιόδου για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν συνάψει. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι 25 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από 11,5% που είναι σήμερα το κυμαινόμενο σε περίπου 5,9%. Με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση οι δυο δήμοι της βόρειας Εύβοιας θα εξασφαλίσουν μείωση της ετήσιας δόσης κατά 50% και θα απελευθερώσουν πόρους για λειτουργικές ανάγκες τους.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποιείται από το Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης και θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δυο δήμοι της βόρειας Εύβοιας ας αξιοποιήσουν τη μεγάλη αυτή ευκαιρία για εξυγίανση!