Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Κερδίζουν έδαφος οι ενεργειακές κοινότητες

Το Μεσολόγγι θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα ΑΠΕ
 
Οι ενεργειακές κοινότητες ως θεσμός έχει ως στόχο να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να γίνουν εκτός από καταναλωτές και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία είτε θα πωλούν στο δίκτυο είτε θα συμψηφίζουν με το ρεύμα που δαπανούν.
Η προοπτική αυτή γίνεται εφικτή χάρη στη δυνατότητα για αποκεντρωμένη παραγωγή ρεύματος που δίνουν οι ΑΠΕ, αλλά και ενεργειακά εργαλεία όπως ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) και ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering).
Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περισσότερες από 400 ενεργειακές κοινότητες, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία.
Γεγονός είναι ότι στη χώρα μας μέρα τη μέρα οι ενεργειακές κοινότητες κερδίζουν έδαφος.
Η ενέργεια που προτιμάται είναι η ηλιακή, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να είναι το κύριο μέσο εισόδου στην αγορά της ενέργειας. Με δεδομένο το κλίμα της χώρας και την ευκολία, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Επίσης, η αποθήκευση ενέργειας, η αιολική ενέργεια και η βιομάζα είναι τεχνολογίες που, επίσης, ελκύουν κάποιες ενεργειακές κοινότητες.
Γενικότερα, οι ΑΠΕ αποτελούν πλέον το όχημα για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας μας μέχρι το 2028.
Η μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα ΑΠΕ θα γίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι, σε έκταση 1.300 στρεμμάτων που παραχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).
Όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, για την εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο φωτοβολταϊκών σταθμών που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο θα είναι της τάξης των 108 MW και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στο ύψος των 90 εκατομμυρίων ευρώ.