Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

Τι ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός
 
Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, η προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
Η διάρκεια της Σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021.
Ο προϋπολογισμός του έργου για τη Στερεά Ελλάδα φθάνει τα 2.374.646,40 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και αφορά έκταση 5.276.992 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μεταβίβαση της αρμοδιότητας για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχου/ων των υποέργων όπως περιγράφονται στη Σύμβαση, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στον Φορέα Ωρίμανσης και Δημοπράτησης του Έργου (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται από α) την είσπραξη των τελών βόσκησης της Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
Σκοπός της Σύμβασης είναι η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στόχος είναι η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοΐκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, προέβη στην εξής ανακοίνωση:
«Υπογράψαμε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, Προγραμματική Σύμβαση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης της Στερεάς Ελλάδας.
Είναι ένα σημαντικό βήμα για το «νοικοκύρεμα» της βοσκήσιμης γης, το οποίο θα συμβάλλει στην ανακούφιση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με ό,τι αυτό σημαίνει συνολικά για τον Πρωτογενή Τομέα και την Οικονομία της Περιφέρειάς μας.
Με την ευκαιρία, εκθέσαμε στον Υπουργό μια σειρά από καίρια ζητήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, το ΠΑΑ και ιδίως τα σχέδια βελτίωσης, η στελέχωση των υπηρεσιών με γεωτεχνικούς υπαλλήλους, η αγροδιατροφική εξωστρέφεια, αλλά και η στήριξη των παραγωγών μας, που πλήττονται απ’ τις φυσικές καταστροφές και τον Covid19».