Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Διευθέτηση της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης

Κίνητρα και για να παραμείνουν οι συνταξιούχοι στο χωράφι

Διευθετείται η ασφάλιση των μετακλητών εργατών γης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των μετακλητών εργατών γης, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.
Όπως υποστηρίζει το Υπουργείο, με την προσθήκη της συγκεκριμένης ρύθμισης διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων που είχαν ανακύψει στην απασχόληση εργαζομένων στην αγροτική οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και της ενθάρρυνσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%.
Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.