Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καθυστερήσει την απόφαση για τα υλικά ρητίνευσης

Αριθμός ρητινεργατών & δάση που ρητινεύονται

Σήμερα στην Ελλάδα ρητινεύονται τα δάση της χαλεπίου πεύκης στην Εύβοια, στη Σκόπελο, στην Κορινθία, στη Χαλκιδική (Κασσάνδρα, Πολύγυρος) και στην Αττική (Μέγαρα, Αιγάλεω).
Ο αριθμός των ρητινεργατών ανέρχεται στους 1.000 περίπου, με την πλειοψηφία τους να δραστηριοποιείται στην Εύβοια.
Οι ρητινεργάτες προστατεύουν το προϊόν του προσωπικού τους μόχθου, το ρετσίνι και ταυτόχρονα το ίδιο το δάσος, την πηγή του προϊόντος αυτού.
Σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης του παραδοσιακού και εξόχως σημαντικού αυτού επαγγέλματος για την προστασία των δασών, οι ρητινεργάτες επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάθε κιλό παραγόμενης ρητίνης και τους παραχωρούνται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών τα υλικά ρητίνευσης (πάστα θειικού οξέος, ψεκαστήρες, σακούλες και δοχεία συλλογής ρητίνης).
Φέτος, πιθανόν λόγω του προβλήματος του κορωνοϊού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει καθυστερήσει την απόφαση για τα υλικά ρητίνευσης.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ρητινεργάτες, δεδομένου ότι χωρίς αυτά τα υλικά δεν μπορεί να γίνει ρητίνευση.
Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να ανακοινώσει τη σχετική απόφαση, ώστε κατόπιν μέσω των Δασαρχείων και στη συνέχεια μέσω των Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών να γίνει η διανομή των υλικών στους δικαιούχους ρητινεργάτες.