Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Πρόγραμμα και για αυτοαπασχολούμενους και για επιχειρήσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της γεωργίας, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των επιδοτήσεων εγγυήσεων, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου σε 2,25 δις ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση στην Ελλάδα ενός συστήματος εγγυήσεων που είχε εγκριθεί προηγουμένως για την υποστήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ξέσπασμα του COVID-19, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής της και αυξάνοντας τον προϋπολογισμό της σε 2,25 δις ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα διαθέσιμα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος θα συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ (ESIF).
Το υφιστάμενο καθεστώς εγκρίθηκε αρχικά στις 3 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής:
«Αυτό το τροποποιημένο ελληνικό σύστημα θα συγχρηματοδοτηθεί από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για να φθάσει τον προϋπολογισμό στα 2,25 δις ευρώ συνολικά. Θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και της υδατοκαλλιέργειας, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης μπορούν να εφαρμοστούν με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»

Το ελληνικό μέτρο στήριξης

Το νεοσύστατο «Ταμείο Εγγυήσεων COVID-19» της Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης (HDB) θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του μέτρου.
Το μέτρο θα συγχρηματοδοτηθεί από το ESIF.
Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν πώς να χρησιμοποιούν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΔΕΤ και - όπου αυτά τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση στήριξης σε εταιρείες, ενδεχομένως με συγχρηματοδότηση από το κράτος μέλος - σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το υπάρχον σχήμα τροποποιείται ως εξής:
Το πρόγραμμα θα είναι, πλέον, προσβάσιμο στους αυτοαπασχολούμενους και στις επιχειρήσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και της γεωργίας.
Εκτός από την έκδοση μερικών εγγυήσεων για επιλέξιμα δάνεια κεφαλαίου κίνησης που παρέχονται βάσει του αρχικού μέτρου, το σύστημα θα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επιδότησης των εγγυήσεων για δάνεια. Η επιδότηση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων από το Ταμείο Εγγυήσεων COVID-19.
Ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 250 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των επιδοτήσεων εγγυήσεων, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου σε 2,25 δις ευρώ.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο συνάδει με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Ειδικότερα:
Η διάρκεια του μέτρου είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ το μέτρο καλύπτει λειτουργικά δάνεια με περιορισμένη διάρκεια και μέγεθος
Τα ποσά της ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνουν τα επίπεδα που προβλέπονται από το προσωρινό πλαίσιο.