Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Ενισχύεται ο μηχανισμός ελέγχου κατά των ελληνοποιήσεων

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενισχύει το μηχανισμό ελέγχου κατά των ελληνοποιήσεων, με σκοπό την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργώντας ένα ακόμη εργαλείο στη μάχη κατά του απαράδεκτου φαινομένου που λειτουργεί σε βάρος τόσο των Ελλήνων παραγωγών όσο και σε βάρος των καταναλωτών.
Με τροπολογία του Υπουργείου, που ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου, προβλέπεται η υποχρεωτική καταγραφή όλων των αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών ανά τρεις ημέρες, με σκοπό αφενός την απρόσκοπτη, εντατικότερη και ενδελεχή διεξαγωγή ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφετέρου την αποτύπωση των πραγματικών αποθεμάτων που διαθέτει η αγορά προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Νέα εποχή για την ελληνική πτηνοτροφία

Στην αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.Πτ.) προχώρησαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η νεοσύστατη Διεπαγγελματική αποτελεί, πλέον, αντιπροσωπευτικό δείγμα συλλογικής προσπάθειας, αφού κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 81,26% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας) και το 85,06% της μεταποίησης (μ.ό. τριετίας), στον τομέα που ζητείται η αναγνώριση.

Ο θεσμός των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στοχεύει στην κατάρτιση στρατηγικής για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας για περαιτέρω στήριξη της τυποποίησης και της μεταποίησης ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών.