Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Πρόβλημα τα εγκαταλελειμμένα ερειπωμένα κτίρια

Σε ορισμένα χωριά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, κάποιες φορές, ακόμα και σε κεντρικά τους σημεία, υπάρχουν παλαιά ερειπωμένα χορταριασμένα σπίτια που εξαιτίας της κατάστασής τους έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Για παράδειγμα, στα Ελληνικά υπάρχουν ερειπωμένα σπίτια όπως δίπλα σε κεντρικούς δρόμους, στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, αλλά και στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται να διαπιστωθεί εάν είναι επικίνδυνα για τους περαστικούς και για τα παρακείμενα σπίτια και στο να γίνει αυτοψία για την εξακρίβωση της κατάστασής τους, ιδίως αυτά που έχουν γκρεμιστεί οι σκεπές τους.
Πριν να συμβεί κανένα μεγάλο κακό, σε πρώτη φάση, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, πρέπει να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των ερειπωμένων σπιτιών από τους Προέδρους και τα Κοινοτικά Συμβούλια.
Ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού πρέπει άμεσα να μεριμνήσει για την καταγραφή τους σε όλες τις κοινότητες του Δήμου προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσει από την πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου αυτεπάγγελτα να προβεί, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, σε αυτοψία για την εξακρίβωση της κατάστασης των εν λόγω σπιτιών και να συντάξει σχετική έκθεση (πρωτόκολλο), που θα περιγράφει σαφώς τα εν λόγω ακίνητα που εξετάστηκαν και θα καθορίζει το είδος και την έκταση του όποιου κινδύνου, καθώς επίσης και λεπτομερώς τα εφαρμοστέα για την άρση του μέτρα.
Οπωσδήποτε, για την αποτροπή του όποιου κινδύνου που μπορεί να υπάρξει από τα εγκαταλελειμμένα ερειπωμένα κτίρια, η πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου πρέπει να υποδείξει γι' αυτά άμεσα μέτρα όπως επισκευές, ενισχύσεις, μεταρρυθμίσεις, προσθήκες κλπ και σε έσχατη περίπτωση να επιβάλει οριστικές κατεδαφίσεις.