Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ανάγκη η προστασία των κτηνοτρόφων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο χρόνο μετρά η ελληνική κτηνοτροφία και ο τομέας του γάλακτος στη χώρα μας. Είναι ανάγκη να υπάρξουν άμεσες και αποφασιστικές παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση, καθώς οι αιτίες και το μέγεθος του προβλήματος είναι σε όλους γνωστά.
Οι χιλιάδες Έλληνες κτηνοτρόφοι πρέπει να προστατευτούν από αθέμιτες πρακτικές. Η Κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, με τις οποίες κάποιοι παράγουν δήθεν ελληνική φέτα και δήθεν ελληνικό γιαούρτι.

Πρόσφατα, για το σοβαρό αυτό θέμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου και η  ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους Συνεταιρισμούς μέλη του φορέα και τους χιλιάδες παραγωγούς που εκπροσωπεί. Οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις διαρκώς μειώνονται, οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τον κλάδο, το ίδιο το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται. Αν πράγματι θέλει η Κυβέρνηση να προστατεύσει τα εθνικά μας προϊόντα, αν πράγματι θέλει να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία, που σήμερα βυθίζεται, μαζί με τις τιμές παραγωγού, οφείλει να αναγνωρίσει τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Κάθε λογικός άνθρωπος θεωρεί αναγκαία την στήριξη των κτηνοτρόφων μας τώρα. Επιτέλους, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον η ισορροπία στον χώρο και να μην αφεθεί να εξελιχθεί η κατάσταση σε καταστροφή για τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την εγχώρια παραγωγή.
Για το ζήτημα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των απωλειών που αναμένονται για τη χώρα, η  ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ παρουσίασε τους βασικούς άξονες προσανατολισμού και παράλληλα προχώρησε στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει τη διαβούλευση με θεσμικούς φορείς και παραγωγούς, σε περιφερειακές διασκέψεις και ημερίδες, για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης.