Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Οι ρητινοκαλλιεργητές να τύχουν τη στοργή του ελληνικού κράτους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Ανάστατοι είναι οι ρητινοκαλλιεργητές της χώρας από το γεγονός ότι η οικονομική ενίσχυση που πρόκειται να λάβουν από το κράτος, ως αποζημίωση για τον καθαρισμό των δασών, έχει πέσει στα 15 λεπτά ανά κιλό ρητίνης. Σε περίπτωση μάλιστα που πληρωθούν για την παραγωγή του 2016 πριν από τον Δεκέμβριο, η ενίσχυση θα μειωθεί περαιτέρω κατά 20%.
Το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας ζητεί η ενίσχυση να ανέβει πάνω από τα 50 λεπτά και επιπλέον να λαμβάνουν δωρεάν τα αναλώσιμα της καλλιέργειας του πεύκου, όπως είναι η πάστα και οι σακούλες που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή της ρητίνης.
Επίσης, ζητεί να δοθεί λύση στο ζήτημα της φορολόγησης των ρητινοκαλλιεργητών, καθώς από φέτος φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 26%, συν 22% την πάγια προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο.
Το 2010 η οικονομική ενίσχυση ανερχόταν στα 64 λεπτά ανά κιλό ρητίνης, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου.
Σήμερα το πρωί στην Αθήνα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Βόρειας Εύβοιας, μαζί με σωματεία ρητινικαλλιεργητών - δασεργατών από τα Μέγαρα και το Σοφικό Κορινθίας, διοργάνωσε κινητοποίηση.
Οι ρητινικαλλιεργητές, οι άγγελοι-φύλακες των δασών μας, πρέπει να τύχουν τη στοργή του ελληνικού κράτους. Στο κάτω-κάτω θρέφουν οικογένειες!

Με άδεια χέρια έφυγαν οι ρητινοκαλλιεργητές
από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Άκαρπη απέβη η συνάντηση της αντιπροσωπείας των συγκεντρωμένων ρητινοκαλλιεργητών με την γγ Περιβάλλοντος Χρ. Μπαριτάκη, η οποία ξεκαθάρισε πως τα κονδύλια ενίσχυσης δεν θα αυξηθούν, ενώ σε ό,τι αφορά το Φορολογικό παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι ρητινοκαλλιεργητές από την πλευρά τους δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επιβίωσή τους και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν σε Γενικές Συνελεύσεις τις παραπέρα δράσεις τους.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Δ. Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των ρητινοκαλλιεργητών. Η Δ. Μανωλάκου δήλωσε ότι θα φέρει, το αμέσως επόμενο διάστημα, τροπολογία στη Βουλή για την προώθηση των αιτημάτων των ρητινοκαλλιεργητών.