Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει προβλήματα μη αναστρέψιμα σε βάρος του αγροτικού κόσμου

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί 
από τον πολιτικό κόσμο να παρέμβει άμεσα

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Μύλος και τεράστια αναστάτωση προκλήθηκε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις Περιφέρειες Ελλάδας εξαιτίας λαθών, παραλείψεων και προχειροτήτων στο σχεδιασμό κατά τη διαδικασία κατάρτισης των χαρτών.
Η ανάρτηση των χαρτών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και σε όλη την Εύβοια, στην οποία η έκταση που αναφέρονται οι δασικοί χάρτες ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια στρέμματα.
Η μερική ανάκληση της ανάρτησης κατά δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα περιοχών είναι ολοφάνερο ότι αποτελεί επείγουσα αναγκαιότητα προκειμένου να αποφευχθούν πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.
Εξάλλου, τα προβλήματα και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας σε βάρος χιλιάδων αγροτών, κτηνοτρόφων, παραγωγών και ιδιοκτητών αν δεν υπάρξει σοβαρότατη προσέγγιση των ζητημάτων και προβλημάτων που ανακύπτουν από τους δασικούς χάρτες, όπως αναρτήθηκαν.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε το πρόβλημα που προκύπτει σε βάρος του αγροτικού κόσμου από το περιεχόμενο ανάρτησης των δασικών χαρτών που επιφέρει την αγνόηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επομένως αδιακρίτως σε ποια φάση θα βρίσκονται οι διαδικασίες εξέτασης των ενστάσεων οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, που θα υποβάλουν οι αγρότες μέχρι τέλος Απριλίου θα διαφοροποιούν τα δικαιώματα, δηλαδή θα μειώνουν τις ενισχύσεις.
Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και από την πρόβλεψη ασφυκτικών προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων, από το υπερβολικό ύψος των παραβόλων αντιρρήσεων που φτάνουν το ποσό των 3.300 ευρώ και από το γεγονός ότι οι αντιρρήσεις απαιτείται να συνοδεύονται με δικαιολογητικά όπως κατάρτιση λεπτομερούς τοπογραφικού διαγράμματος με γεωγραφικές συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87, τίτλοι ιδιοκτησίας και φωτοερμηνεία των σχετικών αεροφωτογραφιών οι οποίες προμηθεύονται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού ή ΕΚΧΑ ΑΕ μετά από μεγάλη αναμονή.
Χωρίς αμφιβολία απαιτείται σοβαρότατη προσέγγιση των ζητημάτων και προβλημάτων και αντίστοιχη νομοθετική τροποποίηση και πρόβλεψη. Είναι αδιανόητη η απώλεια της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει εξαιτίας των αγκυλώσεων και εμμονών, της σχεδίασης επί χάρτου, χωρίς γνώση των περιοχών και χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες.
Σχετικά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή της επισημαίνει σε έγγραφό της, που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους συναρμόδιους υπουργούς, ότι είναι αδιανόητο να μη λαμβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούμενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήμερα «με μόνη την σχετική απόχρωση του γκρι», από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, να χαρακτηρίζονται με μια «μονοκονδυλιά» ως δάσος κατά την έννοια του Νόμου. Τα παραδείγματα χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν μετανάστευση και εγκατάλειψη των αγρών και επίσης ιδιαίτερες βλαστικές συνθήκες που επικρατούν στις ίδιες περιοχές (βροχοπτώσεις κ.λ.π.).Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρακτήρα, πρέπει να παραμένουν αγροτικές και να μην χάνουν τον ως άνω χαρακτηρισμό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μάλιστα ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγεγραμμένες και στον ΟΠΕΚΕΠΕ).
Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει τη διαστρέβλωση και εν και εν τέλει την απαξίωση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου θεσμικού εργαλείου, όπως είναι οι δασικοί χάρτες. Είναι αποφασισμένη και δεν θα επιτρέψει ένας σχεδιασμός με σφάλματα, ο οποίος μόνο κατ' επίφαση προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, να δημιουργήσει ένα αβέβαιο και γκρίζο τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα ικανό:
-Να ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναμική των Περιφερειών με πολύ κόπο δημιουργήσαμε.
-Να επιτρέψει στους πραγματικούς καταπατητές να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο αξιοποιώντας τις αδυναμίες του συστήματος.
-Να αναγκάσει χιλιάδες πολίτες που εσφαλμένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα για να αποδείξουν το αυτονόητο να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και τελικά να οδηγηθούν μαζικά στα δικαστήρια.
Έτσι, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας ζητεί
-Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα μεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. Δεν μπορεί να αγνοείται μια πραγματικότητα που δημιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.
-Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών μέσα από τις οποίες θα διορθωθούν τα συστηματικά λάθη μεγάλης κλίμακας.
-Την ενσωμάτωση των θεσμικών γραμμών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές .
-Την γενναία απομείωση του προβλεπόμενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων.
-Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δημοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν με επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισμούς, που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.
Ήδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του, μετά από εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη και του μέλους του ΔΣ, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και τις παρεμβάσεις του μέλους του ΔΣ κ. Ν. Πατσαρίνου και του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Π. Φιλίππου, ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα με τη συμμετοχή των συναρμοδίων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και τους Βουλευτές δια του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση για την επίλυση των προβλημάτων τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.