Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης σε Δήμους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων εφαρμόζουν Δήμοι της χώρας, με τριπλό στόχο:
-Τη μείωση του όγκου σκουπιδιών που εναποτίθενται στους Χ.Υ.Τ.Α.
-Τη μετατροπή, μέσα σε ειδικούς κάδους, των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα καλής ποιότητας.
-Την προστασία του περιβάλλοντος
Οι ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης, καθώς και φυλλάδια με οδηγίες για σωστή και αποτελεσματική κομποστοποίηση, χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του προγράμματος.

Με την εθελοντική εφαρμογή του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης οι δημοτικοί κάδοι σκουπιδιών στους δρόμους διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό άοσμοι και οι πολίτες αποκτούν λίπασμα για τα φυτά τους χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.
Τα οργανικά υλικά που παράγουν  "κομπόστ" καλής ποιότητας είναι τα εξής:
-Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά,
-Φρούτα ή χορταρικά (π.χ πορτοκάλια, λεμόνια, καρπούζια, πατάτες, μελιτζάνες, ντομάτες, κρεμμύδια, βρασμένα χόρτα κλπ),
-Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά.
-Φυτικά υπολείμματα όπως ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν.
-Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κλπ.
-Στάχτη π.χ από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλλιο)
-Τσόφλια αυγών (ασβέστιο)
-Χαρτιά κουζίνας (π.χ χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές χαρτοσακκούλες) σε μικρές ποσότητες ανάλογα με την υγρασία μείγματος.
-Πριονίδι το οποίο παρέχει άνθρακα.
-Υπολείμματα από διάφορα είδη τσαγιού και κατακάθια καφέ ή και φίλτρο γαλλικού καφέ.
Οι δημοτικές αρχές της περιοχής μας αξίζει το πρόγραμμα κομποστοποίησης οικιακών οργανικών απορριμμάτων να το μελετήσουν και να το εφαρμοσουν, έστω πιλοτικά, αξιοποιώντας τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.