Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και το κόστος των ζωοτροφών πλήττουν την κτηνοτροφία

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον, αλλά και το κόστος παραγωγής εξακολουθούν να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της χώρας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα Διεθνούς Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την γαλακτοπαραγωγό κτηνοτροφία στη Νότια Ευρώπη.
Στο Συνέδριο, μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι σήμερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πληρώνουν περισσότερα, από 40% και ως 70% για τη σίτιση των ζώων τους από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρσένος, θα πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα με τις ζωοτροφές, «να δούμε γιατί είναι τόσο υψηλό το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα, να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει. Είναι ο τρόπος παραγωγής ζωοτροφών, πρέπει να γίνει αύξηση της παραγωγής τους; Να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό και σε ποια μέρη της χώρας γίνεται καλύτερα».
Στο Συνέδριο επισημάνθηκε ότι στην Ελλάδα , αλλά και γενικότερα στη Νότια Ευρώπη, καταγράφονται υψηλές τιμές παραγωγού. Σημειώνεται ότι οι Έλληνες εκτροφείς απολαμβάνουν μια από τις υψηλότερες τιμές παραγωγού στην ΕΕ, με την υψηλότερη να καταγράφεται μόνο στην Κύπρο.
Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική κτηνοτροφία εξακολουθεί να παραμένει η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τη στήριξη και ανάπτυξή της, παρά τις αγωνιώδεις επισημάνσεις των εκπροσώπων των εκτροφέων της χώρας καθώς και των ειδικών επιστημόνων.
Ο Ιταλός καθηγητής του Πανεπιστημίου Σασάρι Σαρδηνίας, Αντονέλο Καννά ανέφερε σχετικά πως στην Ιταλία πριν από έξι χρόνια οι τιμές του γίδινου και του πρόβειου γάλακτος ήταν απελπιστικές για τους εκτροφείς, ενώ σήμερα αυτές καταγράφονται διπλάσιες.
Σύμφωνα με τον κ. Καννά, στην Ιταλία αυτό επετεύχθη με τη δημιουργία ισχυρών ομάδων παραγωγών και με την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους Ιταλούς κτηνοτρόφους, ώστε αυτοί να διατηρούν άριστα ζώα με υψηλές αποδόσεις και άρα άριστο παραγόμενο προϊόν που διατίθεται εύκολα και σε καλές τιμές στις αγορές.