Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Η αγορά της ελιάς μπορεί να επεκταθεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Τα οφέλη του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην υγεία και η διάδοση των ευεργετικών ιδιοτήτων τους, ώστε να προσελκύσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των καταναλωτών παγκοσμίως προκειμένου να αυξηθεί η ζήτησή τους, είναι δυνατό να αναδειχθούν και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων προώθησης προϊόντων.
Η προώθηση έχει στρατηγική σημασία για τον τομέα του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την κατανάλωση των προϊόντων αυτών, τονίζει σχετική ομάδα εργασίας των ευρωπαϊκών κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca.
Η κατανάλωση μπορεί να σημείωσε πτώση στις αγορές του ευρωπαϊκού νότου λόγω της ύφεσης και των υψηλών επιπέδων ανεργίας, αλλά και από την απότομη άνοδο των τιμών που οφείλεται σε μια κακή συγκομιδή, ωστόσο η αγορά ελαιολάδου είναι δυνατό να επεκταθεί, με αυξανόμενη την κατανάλωση στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Η αγορά αναπτύσσεται παράλληλα με την παραγωγή, καθώς δεν υπάρχει διαρθρωτικό πρόβλημα πλεονάσματος σε επίπεδο ΕΕ, και μέσω της διάδοσης των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου σε μακρινές κουλτούρες και κουζίνες. Παράλληλα, στη διεύρυνση της κατανάλωσης του ελαιολάδου συμβάλλει και η δημοτικότητα της μεσογειακής κουζίνας που βασίζεται στο ελαιόλαδο.
Επιπλέον, η ομάδα εργασίας θεωρεί ότι σε μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει η ενημέρωση των καταναλωτών για το ότι ο τομέας του ελαιολάδου προσφέρει πολλά οφέλη και για το περιβάλλον, καθώς η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του τοπίου, βοηθώντας το να υπερνικήσει τους φυσικούς κινδύνους, όπως η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους.
Ο πολυετής χαρακτήρας της ελαιοκαλλιέργειας την καθιστά στρατηγικής σημασίας για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παρέχει μια πηγή ωφέλιμων υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ελαιοπυρήνα, κουκούτσια ελιάς και υπολείμματα).
Ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας είναι μια σημαντική πηγή απασχόλησης και οικονομικής δραστηριότητας για όλες τις περιοχές παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου προβλέπει ότι η ελληνική φετινή παραγωγή για την περίοδο 2014-2015 θα φτάσει τους 300 χιλιάδες τόνους, υπερδιπλασιάζοντας την περσινή παραγωγή των περίπου 132 χιλιάδων τόνων.
Η κατανάλωση στην Ελλάδα θα είναι 160 χιλιάδες τόνοι και θα είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα.