Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Η κατανάλωση άγριων μανιταριών εμπεριέχει κινδύνους σοβαρών δηλητηριάσεων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, καταγράφηκαν εξήντα περιπτώσεις σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα από την κατανάλωση άγριων μανιταριών που έχουν συλλεχθεί στη φύση από ερασιτέχνες.
Για το λόγο αυτό ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ζητά από τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλώση των μανιταριών αυτών.

Ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού στα εξής:
■Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.
■Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.
■Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή-βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.
■Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το Internet ή τα βιβλία.
Ο ΕΦΕΤ διευκρινίζει ότι τα προαναφερθέντα δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης.
Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών που έχουν συλλεχθεί στη φύση από ερασιτέχνες, οι καταναλωτές πρέπει να επικοινωνούν με το Κέντρο Δηλητηριάσεων (τηλ. 210-7793777).