Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των νέων στην προκήρυξη του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ξεπέρασαν τις 8.500.
Η θερμή ανταπόκριση των νέων στο πρόγραμμα καταδεικνύει τη στροφή που κάνουν πλέον οι νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο σαν λύση ανάγκης, αλλά και σαν συνειδητή επιλογή.

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πολλοί από τους νέους διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής επιδιδόμενοι στην αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές.
Είναι δίκαιο να αναφερθεί ότι από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα του κ. Τσαυτάρη υπήρξε η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως με νέους ανθρώπους.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιτήσεων ένταξης στην προκήρυξη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη των νέων αποτελεί χρέος και βασικό άξονα της πολιτικής του ΥπΑΑΤ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.
Εκτιμάται ότι η γεωργία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης του τόπου, να απασχολήσει πολλά χέρια. Άλλωστε, ήταν ανέκαθεν μεγάλη δεξαμενή χεριών και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που περνάμε.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διανύουμε και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του πιο οξυμένου κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή που έχει να κάνει με την ανεργία και ιδιαίτερα των νέων, δράσεις σαν κι αυτές βοηθούν και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τους νέους ανθρώπους να καταπιαστούν με τον πρωτογενή τομέα, προσφέροντας μόνιμου τύπου διεξόδους απασχόλησης μέσα από την επιστροφή στην ύπαιθρο.
Η στήριξη των νέων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα μας για προγράμματα ενίσχυσης της εισόδου νέων ανθρώπων στη γεωργία δικαιούται να λάβει μέσω της νέας ΚΑΠ για την επταετία περίπου 43 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.