Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Αναγκαιότητα η τεχνολογικά έξυπνη βόρεια Εύβοια

Δημότες και επιχειρήσεις έχουν εναποθέσει
τις ελπίδες τους στους νεοεκλεγέντες δημάρχους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Πριν από τρία περίπου χρόνια είχα αναφερθεί, με άρθρο μου, στην αναγκαιότητα να γίνει η βόρεια Εύβοια τεχνολογικά έξυπνη και οι δυο τοπικοί δήμοι να προσφέρουν στις επιχειρήσεις αλλά και στους δημότες τους, τις προηγμένες τεχνολογίες.
Αφορμή για το άρθρο μου ήταν το γεγονός ότι τα πάντα σχεδόν μένουν στην τύχη τους και στις θελήσεις της λεγόμενης ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Από τότε ελάχιστα έχουν γίνει με αποτέλεσμα σε αρκετά χωριά της βόρειας Εύβοιας να μην υπάρχει ασύρματη σύνδεση Internet για δωρεάν σύνδεση των κατοίκων τους με το διαδίκτυο. Ούτε βέβαια γρήγορο Internet.

Σημείωνα: ‹‹Το θέμα δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Άλλες περιοχές της χώρας με πρωτοβουλία των δήμων ήδη έχουν δημιουργήσει το μπλοκ των έξυπνων πόλεων (Τρίκαλα, Λάρισα, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο). Τα Τρίκαλα μάλιστα έχουν πετύχει να πιστοποιήσουν τις προηγμένες για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογίες με διεθνείς διακρίσεις και έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο high tech δήμος της χώρας λόγω των τεχνολογικών προϊόντων που προσφέρει στους κατοίκους του. Ας σπεύσουν, λοιπόν, οι δυο δημοτικές αρχές››.
Οι δυο τοπικοί δήμοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης της γενικής γραμματείας τηλεπικοινωνιών για δωρεάν δίκτυο Wi-Fi.
Είναι φανερό ότι πάνε με τον αραμπά. Ο κόσμος προχωράει γρήγορα. Ήδη, αρκετοί δήμοι σ’όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη και στην Αμερική, για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους και των επισκεπτών τους πιστοποιούν προηγμένες τεχνολογίες και τους προσφέρουν τεχνολογικά προϊόντα, αξιοποιώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και παροπλισμένη τους υποδομή.
Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι στη Νέα Υόρκη, 7.300 παροπλισμένοι τηλεφωνικοί θάλαμοι θα μετατραπούν σε Wi-Fi hotspots σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, με την απόφαση να αποτελεί αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε δύο χρόνια.
Μάλιστα, στις προθέσεις των υπευθύνων είναι να υπάρχει δυνατότητα φόρτισης φορητών συσκευών μέσα στους θαλάμους ή ακόμα κι οθόνες αφής, οι οποίες θα δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη στους περαστικούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο δήμος της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι οι νέοι τηλεφωνικοί θάλαμοι θα προσελκύσουν ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν μια καλή ευρυζωνική σύνδεση.
Ο δήμος της Νέας Υόρκης εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2026 τα διαφημιστικά έσοδα θα φτάσουν τα 17,5 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 12,56 εκατομμύρια Ευρώ) χάρη στις ψηφιακές διαφημίσεις που θα εμφανίζονται στους θαλάμους.
«Για χρόνια, η ερώτηση ήταν τι να κάνουμε με τους τηλεφωνικούς θαλάμους και τώρα έχουμε μια απάντηση», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ Ντε Μπλάσιο, δείχνοντας έμπρακτα ότι σέβεται το δημόσιο χρήμα και τους φόρους των συμπολιτών του.
Πρόσφατα, είχαμε και στους δήμους μας εκλογή νέων δημοτικών αρχόντων. Στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού εκλέχτηκε η Ελένη (Λίνα) Ευσταθίου-Σπανού και στο δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας ο Χρήστος Καλυβιώτης. Δημότες και τοπικές επιχειρήσεις ελπίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τους βορειοευβοιώτες, μέσω και της τεχνολογικής προόδου.
Οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι έχουν την υποχρέωση να μη διαψεύσουν τις σχετικές ελπίδες.