Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Περαιτέρω ενοποίηση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος


Αρχίζει η διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών ασφαλιστικών φορέων που χορηγούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και προνοιακά επιδόματα.
Ήδη, έχει υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση σύμβαση για τη ριζική αλλαγή του τοπίου στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.
Βάσει της ανωτέρω σύμβασης θα εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες με στόχο το νέο ασφαλιστικό μοντέλο να νομοθετηθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, με την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, καθώς και την εφαρμογή των νέων πληροφοριακών συστημάτων.
Το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί ότι η διοικητική και οικονομική αυτή ενοποίηση των 60 διαφορετικών ασφαλιστικών φορέων θα οδηγήσει σε υγιή ταμεία τα οποία υπηρετούν τις αρχές για τις οποίες συγκροτήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει στο ελάχιστο το ύψος των συντάξεων, επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας.