Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Δημιουργία Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών, Αρτυματικών και Φαρμακευτικών Φυτών


Το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού αποδοχής ποικιλιών Αρωματικών, Αρτυματικών και Φαρμακευτικών (ΑρΑΦ) φυτών, με το οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για την εγγραφή ποικιλιών ορισμένων αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών ενέκρινε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Τ.Ε.Π.Υ.) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η δημιουργία Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών, Αρτυματικών και Φαρμακευτικών φυτών. Αναλυτικότερα, εγκρίθηκε το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού αποδοχής ποικιλιών αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, με το οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για την εγγραφή ποικιλιών ορισμένων ΑρΑΦ φυτών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και πιο συγκεκριμένα της ρίγανης, του θυμαριού, του άνηθου, του χαμομηλιού και του βασιλικού.
Με το σχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα εγγραφής βελτιωμένων ποικιλιών ελληνικών και ξένων, στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, κάτι το οποίο σχετίζεται με την εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού των ανωτέρω ειδών υψηλών προδιαγραφών. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη διαδικασία εγγραφής, καθώς και τα ελάχιστα προς εξέταση χαρακτηριστικά των προς εγγραφή ποικιλιών.
Επιπλέον, εγκρίθηκε το Σχέδιο Τεχνικού Κανονισμού εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, που θεσπίζει το πλαίσιο για την παραγωγή και την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών στη χώρα. Τέλος, με αυτό εισάγονται διατάξεις για τις προδιαγραφές του υλικού, τη σήμανσή του, τους προβλεπόμενους ελέγχους, τους προμηθευτές και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Με αφορμή την έγκριση του Σχεδίου Τεχνικού Κανονισμού αποδοχής ποικιλιών αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε «Τα αρωματικά μας φυτά είναι το χρυσάφι της ελληνικής γης και ο τομέας αυτός έμενε για πολλά χρόνια αναξιοποίητος. Όμως η χώρα μας είναι μια από τις πλέον πλούσιες στη λεκάνη της Μεσογείου σε βιοποικιλότητα αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών. Εμείς γνωρίζουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε προσπάθειες να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες αυτές. Σημαντικό βήμα για την ενίσχυσή τους αποτελεί η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έγκριση του Σχεδίου Τεχνικού Κανονισμού, με το οποίο θεσπίζεται το πλαίσιο για την εγγραφή ποικιλιών ορισμένων Αρωματικών Φαρμακευτικών και Αρτυματικών φυτών στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και πιο συγκεκριμένα της ρίγανης, του θυμαριού, του άνηθου, του χαμομηλιού και του βασιλικού. Η στροφή προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων που παράγει η ελληνική γη με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της δείχνει την απομάκρυνση του κόσμου από ένα χημικά καθοριζόμενο μοντέλο, προς ένα περισσότερο βιολογικά φιλικό και αειφόρο, συνυφασμένο με φυσικές παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας».