Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η ρίγανη ως τροφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εκτροφές κοτόπουλων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Γιατροί ερευνητές τονίζουν ότι η ρίγανη ως τροφή, μεταξύ άλλων,  βοηθάει σε πεπτικό , αναπνευστικό.
Η ρίγανη είναι ένα πολυετές αρωματικό χόρτο, ευρύτατα διαδεδομένο, σε ξηρότοπους σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστό επίσης και με τα ονόματα: ριάνο, ρούανο, ρούβανο, κ.ά.
Η ρίγανη είναι ένα φυτό με ρίζες ξαπλωμένες οριζόντια και όρθιο, τετραγωνικό και χνουδωτό βλαστό, που φτάνει σε ύψος από 0,30 μέχρι 0,80 μ.

Τα φύλλα της ρίγανης έχουν αυγοειδή σχήμα και είναι τοποθετημένα αντίθετα.
Το χόρτο έχει μικρά λευκό-ρόδινα άνθη, που βγαίνουν στην κορυφή των βλαστών.
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Η ρίγανη χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια σαν καρύκευμα στην μαγειρική και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Παλιά τη θεωρούσαν χόρτο που προφύλασσε, μεταξύ άλλων, από τα κακά πνεύματα και από τη μαγεία.
Η χημική σύνθεση της ρίγανης είναι πλούσια, στο επίγειο μέρος της περιέχει στυπτικές και βαφικές (χρωστικές) ουσίες, συγκριτικά μεγάλο ποσοστό αιθέριου ελαίου (μέχρι 1,2 %) το οποίο περιέχει φενόλες (θυμόλη (thymol) και carvacrol), πικρές ουσίες, πτητικές ουσίες (μέχρι 15 %), κ.ά.
Η ρίγανη ανήκει στα φυτά με το μεγαλύτερο περιεχόμενο βιταμίνης C. (565 mg %).
Σύμφωνα με ερευνητές, η ρίγανη αυξάνει την έκκριση των πεπτικών, βρογχικών και εφιδρωτικών αδένων και έχει ευεργετική (σπασμολυτική, αντιδιαρροϊκή και αντιφυσώδες) δράση στις ασθένειες των εντέρων και σε περιπτώσεις που συνοδεύονται με δυσκοιλιότητα και τυμπανισμό. 

Εσωτερικά η ρίγανη χρησιμοποιείται στην οξεία και χρόνια βρογχίτιδα, για τους σπαστικούς πόνους στο στομάχι και έντερα, στις ασθένειες των εντέρων και χολοφόρων οδών. Η ρίγανη χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν αποχρεμπτικό για το βήχα, την δύσπνοια, βρογχίτιδα και φυματίωση των πνευμόνων. 
Αφέψημα και έγχυμα του φυτού δρα ευεργετικά σαν διουρητικό μέσο στις ασθένειες των νεφρών, σε ρευματικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων και στην ποδάγρα, παράλληλα με κατάλληλη δίαιτα.
Επιστημονικές έρευνες κτηνίατρων έχουν αποδείξει ότι η ρίγανη μπορεί να αποτελέσει και μέρος της τροφής κοτόπουλων με ευεργετικά αποτελέσματα.
Σε εκτροφές κοτόπουλων προληπτικά μπορεί να δοθεί π.χ ριγανέλαιο σε αναλογία 50 γρ. στα 200 λίτρα νερό για 3 μέρες το μήνα.