Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Πιο οικονομική η διαδικασία αδειοδότησης των πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων


Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) καθορίζει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για τις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Την ΚΥΑ συνυπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ύστερα από διαβούλευση και συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Με την ΚΥΑ επιτυγχάνεται η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των εγκαταστάσεων με υποβολή από τους ενδιαφερόμενους μόνο μιας απλής αίτησης-δήλωσης υπαγωγής σε ΠΠΔ, αλλά και η μείωση του κόστους αδειοδότησης, δεδομένου ότι δεν απαιτούνται πλέον περιβαλλοντικές μελέτες.
Οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αφορούν σε νέες εγκαταστάσεις, σε υφιστάμενες, καθώς και σε υφιστάμενες προς εκσυγχρονισμό.
Αμέσως μετά την έκδοση της προαναφερόμενης ΚΥΑ, ο συμπατριώτης μας Απόστολος Ζιώγας (πρόεδρος της ΠΕΟΠΠ) δήλωσε ότι χωρίς εκπτώσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα του τομέα, καθώς πλέον η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων καθίσταται πιο γρήγορη και πιο οικονομική.