Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για το πακέτο βοήθειας (2014-2020) προς τους απόρους της ΕΕ


Την ερχόμενη Τρίτη, 11 Ιουνίου, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει για το πακέτο βοήθειας (2014-2020) προς τους απόρους της ΕΕ, ενώ την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, θα ψηφίσει επί του προϋπολογισμού και των κανόνων συμμετοχής στο ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους.
Ήδη, όλοι οι ευρωβουλευτές από τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Προϋπολογισμού και Γεωργίας ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του προϋπολογισμού στα σημερινά επίπεδα των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των φτωχότερων πολιτών της Ευρώπης σε τρόφιμα και ρούχα κατά την περίοδο 2014-2020.

Ωστόσο, η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων δεν κατάφερε για δύο ψήφους να εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή του Ευρωκοινοβουλίου με το Συμβούλιο, λόγω ασυμφωνίας για τους κανόνες συμμετοχής των κρατών μελών.
Τα περισσότερα από τα μέλη της ζητούν τα χρήματα να παραμείνουν διαθέσιμα για τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ακόμη και αν κάποια κράτη μέλη αποφασίσουν να μη χρησιμοποιήσουν το δικό τους μερίδιο από το συγκεκριμένο ταμείο.
Ο τελικός προϋπολογισμός για το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους για την περίοδο 2014-2020 θα καθοριστεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για το επόμενο μακροπρόθεσμό δημοσιονομικό πλαίσιο.