Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η δική μας ευθύνη για την Αυτοδιοίκηση

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, με διάφορες αφορμές, όπως η ποινή-σοκ για τον τ. δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, η δίωξη κατά του τ. νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και ο σε εξέλιξη έλεγχος του ΣΔΟΕ στα οικονομικά πεπραγμένα δεκάδων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.
Στην ειδησεογραφία περίοπτη θέση καταλαμβάνει η άποψη ότι ο θεσμός των ΟΤΑ όζει, ενώ αμέσως ή εμμέσως εκφράζεται η άποψη ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι αποτέλεσμα δήθεν κάποιας φυσικής προδιάθεσης των αυτοδιοικητικών οργανισμών.

ΜΜΕ ‹‹περνούν›› στον κόσμο το μήνυμα ότι η διαφθορά δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, που κατά καιρούς ‹‹ασέλγησαν›› πάνω στο ‹‹σώμα›› της Αυτοδιοίκησης, αλλά με το ίδιο το  ‹‹σώμα›› που προκάλεσε το βιασμό, λόγω της ‹‹ελευθεριότητας›› που το διέκρινε.
Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είναι αποτέλεσμα του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ότι είναι δημιούργημα των πολλών ελευθεριών που έλαβε δήθεν ο θεσμός από την κεντρική εξουσία.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, αποκρύπτουν εντέχνως ότι ουδέποτε η κεντρική πολιτική σκηνή έμεινε αμέτοχη από τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα. Όλοι αυτοί δήθεν αγνοούν ότι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το θώκο των αιρετών διεκδίκησαν και έλαβαν άτομα που στηρίχθηκαν από κόμματα που κυριαρχούν στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όλοι αυτοί δήθεν αγνοούν ότι η Αυτοδιοίκηση ουδέποτε αφέθηκε να λειτουργήσει πραγματικά ελεύθερα. Σχεδόν πάντοτε ‹‹καπελώθηκε›› από την κεντρική πολιτική εξουσία και τα κυρίαρχα κόμματα, τα οποία επιθυμούσαν και επιθυμούν να την ελέγχουν και να την χειραγωγούν. Επιλογή των κυβερνώντων, που με ελάχιστες εξαιρέσεις αιρετών που προέρχονταν πραγματικά από τα ‹‹σπλάχνα›› των κοινωνιών καταπολεμήθηκε, ήταν να μεταφέρονται ολοένα στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς να μεταφέρονται παράλληλα επαρκείς πόροι.
Οι αιρετοί λάτρεις της Αυτοδιοίκησης πέρασαν και περνούν τα μύρια όσα για να καταφέρουν να λειτουργήσουν το χώρο, χωρίς εξαρτήσεις και επιρροές από την κεντρική εξουσία και τα κόμματα.
Δυστυχώς, οι αιρετοί λάτρεις της Αυτοδιοίκησης τις περισσότερες φορές είδαν τον τόσο χρήσιμο και δημοκρατικό αυτό θεσμό να εκφυλίζεται και να καθίσταται εύκολο ‹‹εξιλαστήριο θύμα››. Στην εξέλιξη αυτή βαρύτατες είναι οι ευθύνες του τοπικού εκλογικού σώματος, δηλαδή όλων μας, αφενός γιατί έχουμε αφεθεί να ψηφίζουμε με ανεύθυνα κριτήρια ανθρώπους που δεν πιστεύουν στο θεσμό, αλλά επαγγελματίες αιρετούς που υπηρετούν την κεντρική πολιτική εξουσία και αφετέρου θεωρούμε φυσικό να μη συμμετάσχουμε ενεργά στα τοπικά δρώμενα, ‹‹βγάζοντας την ουρά μας απ’ έξω›› και αναμασώντας διάφορες βολικές δικαιολογίες, όπως ότι έχουμε ανάγκη το οποιοδήποτε ρουσφέτι, το κομματικό καθήκον και ‹‹φίλους›› που μας χτυπούν την πλάτη και μας υπόσχονται.
Σήμερα, βιώνουμε όλοι μας τα τραγικά αποτελέσματα των επιλογών μας, θέλουμε δεν θέλουμε έχουμε ξεβολευτεί.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη, καθένας στο δικό του τόπο.
Ας προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν νηφαλιότερα και ψυχραιμότερα, κτυπώντας την κακοδιαχείριση και τις παθογένειες του αυτοδιοικητικού θεσμού.
Στις ερχόμενες τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο ας φροντίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Ας τιμωρήσουμε τα πρόσωπα, που δεν υπηρετούν το χώρο της Αυτοδιοίκησης και ας αναδείξουμε σε θέσεις ευθύνης τα πρόσωπα που το αξίζουν.
Είναι ο μοναδικός τρόπος να αποτρέψουμε το μαράζωμα του χώρου της Αυτοδιοίκησης. Να μη λειτουργεί υπό κηδεμονία, αλλά με άξιους και ικανούς ανθρώπους.