Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Θα υπάρξει και στη νέα προγραμματική περίοδο σημαντική υποστήριξη της γεωργίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, καθώς και της αλιείας, σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ


Τα επόμενα 7 χρόνια θα διατεθούν σημαντικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας, καθώς και της αλιείας.
Την ευχάριστη αυτή είδηση μετέφερε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επιστροφή του υπουργού από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσαυτάρης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Ευρώπη, βλέποντας τη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, αποφάσισε να ξοδέψει υποχρεωτικά 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να μπουν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα.
Η χώρα μας θα πάρει περί τα 19 δις ευρώ για να ενισχύσει τον ανθρώπινο πόρο στη γεωργία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε, επίσης τον κ. Παπούλια ότι στην Ευρώπη μόνο το 6% των γεωργών σήμερα είναι κάτω από τα 35 έτη σε ηλικία.
Τέλος, τον ενημέρωσε ότι έχει αποφασιστεί να απασχοληθούν 100 νέοι επιστήμονες ερευνητές για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στη χώρα μας, 60 τώρα και 40 του χρόνου.
 
Παραθέτουμε ολόκληρο το διάλογο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, κατά την συνάντησή τους:

Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ: Καλημέρα, κύριε Πρόεδρε, Χριστός Ανέστη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αληθώς.  Τι κάνει η ελληνική γη;

Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Πάει πολύ καλά.  Και σας φέρνω ‘φρέσκα’ νέα, γιατί πριν από λίγες ώρες γύρισα από τις Βρυξέλλες, άρα χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να σας ενημερώσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα νέα των Βρυξελλών, γιατί είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Έτσι είναι Πρόεδρε.  Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στον κόσμο ότι θα υπάρξει και στη νέα προγραμματική περίοδο σημαντική υποστήριξη της γεωργίας και της αλιείας, γιατί η δεύτερη συνάντηση που είχαμε ήταν για την αλιεία.  Άρα, πρέπει να ξέρει ο γεωργικός κόσμος ότι για τα επόμενα 7 χρόνια θα έχουμε εξίσου σημαντικά κονδύλια να υποστηριχθεί η γεωργία μας και ιδιαίτερα και η κτηνοτροφία, επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας για την ορεινή Ελλάδα και για την αχίλλειο πτέρνα της γεωργίας μας, που είναι η ελλειμματική μας κτηνοτροφία.
Θα σας πω λοιπόν, τι κάναμε γι’αυτήν και τι θα κάνουμε και στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ. Επίσης θέλω να σας ενημερώσω ότι επειδή ανέκαθεν η γεωργία μας ήταν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, απασχολούσε δηλαδή πολύ κόσμο, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τώρα και εμείς, σε μας έχει ιδιαίτερη οξύτητα το πρόβλημα της ανεργίας, άρα το να απασχολήσουμε κόσμο στη γεωργία είναι πολύ σημαντικό, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη αναγκάζει πλέον όλα τα κράτη-μέλη, βλέποντας τη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, να ξοδέψουμε υποχρεωτικά 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ για να μπουν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Τι σημαίνει αυτό το 2%;

Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Είναι πολύ μεγάλο νούμερο.  Ας πούμε η χώρα μας θα πάρει περί τα 19 δις, όσα περίπου πήρε και την προηγούμενη περίοδο, το 2% αυτού είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό για να ενισχύσουμε τον ανθρώπινο πόρο στη γεωργία.  Να ξέρετε ότι στην Ευρώπη μόνο το 6% των γεωργών σήμερα είναι κάτω από τα 35 έτη σε ηλικία.  Αντιλαμβάνονται λοιπόν ότι αυτός γίνεται ο πλέον περιοριστικός πόρος και πρέπει να δράσουμε τώρα.
Τώρα, ειδικά για το κομμάτι της απασχόλησης εδώ, πέραν του να δούμε τη γεωργία σαν γενικότερο χώρο απασχόλησης ανέργων, εγώ – και θα συμφωνήσετε και εσείς μ’αυτό, γιατί ξέρω την ευαισθησία που έχετε στον επιστημονικό κόσμο – και εγώ σαν επιστήμονας έχω την ίδια ανησυχία, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, παρά τις δυσκολίες που έχει ο τόπος, έχει ήδη αποφασιστεί να απασχολήσουμε 100 νέους επιστήμονες ερευνητές για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στον τόπο μας, 60 τώρα και 40 του χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς κατανέμονται αυτοί;

Α.ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ:  Σε διάφορα Ινστιτούτα και σταθμούς. Επίσης, μαζί μ’αυτό από το έκτακτο Κοινωνικό Ταμείο, στα πλαίσια πάλι της ενίσχυσης της απασχόλησης, οι πρώτοι θα είναι κανονικοί ερευνητές και οι δεύτεροι θα είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων που θα τους δώσουμε την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν.
Θέλουμε τους εκπαιδευμένους νέους μας, Πρόεδρε, και εκεί θέλουμε τη βοήθειά σας.  Ξέρω ότι έχουμε τη συμπαράστασή σας, γιατί σας άκουσα να εκφράζετε τις ανησυχίες σας, στο να μην χάσουμε αυτόν τον ανθό της νεολαίας μας, που είναι ένα έτοιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό.  Οι επιστήμονες, η έρευνα και η καινοτομία είναι θα έλεγα το παρόν του μέλλοντός μας, άρα πρέπει να δράσουμε τώρα στο παρόν, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον στη γεωργία.-