Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αντιδικίες για το πόσιμο νερό στην Κήρινθο


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελεύθερης Φωνής των Πολιτών και της Γιώτας Περήφανου:

Για εγκληματική αδιαφορία καταγγέλλει το Δήμο Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας η Λαϊκή Επιτροπή της Κηρίνθου - Ακόμη περιμένουν… τα εμφιαλωμένα νερά οι κάτοικοι - Το πόσιμο νερό «είναι κατάλληλο» υποστηρίζει ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» των κατοίκων της Κηρίνθου και της Κρύας Βρύσης στη βόρεια Εύβοια για το πόσιμο νερό της περιοχής, το οποίο είναι επιβαρημένο με επικίνδυνα κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα και με τις τελευταίες αναλύσεις που διενήργησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Εύβοιας (http://eleutherifoni.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9684.html), μετά από καταγγελία της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου στις 18 Φεβρουαρίου και στις 29 Μαρτίου αντίστοιχα. Το νερό, όπως έδειξαν οι αναλύσεις, εμπεριέχει υψηλές παραμετρικές τιμές σε κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους και e coli στοιχεία άκρως επικίνδυνα για την υγεία των κατοίκων.

Την Περασμένη Παρασκευή (5 Απριλίου), μετά από πρωτοβουλία και πρόταση της αντιπολίτευσης του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση (στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου) που αφορούσε το εν λόγω σοβαρό θέμα παρουσία του Σώματος (πλειοψηφίας και μειοψηφίας), των Μελών της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου, κατοίκων της περιοχής αλλά και επιστήμονα περιβαλλοντολόγου που κλήθηκε να δώσεις τις δικές της εκτιμήσεις αναλύοντας τις αναλύσεις του νερού και τους κινδύνους για τη δημόσια Υγεία.
Μόλις ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Επιτροπή «κέρασε» τους Συμβούλους της Δημοτικής Αρχής νεράκι από την Κήρινθο «με την ευγενική χορηγία του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας» όπως έγραφε χαρακτηριστικά στα μπουκάλια…
Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις, αντιπαραθέσεις, φωνές διαμαρτυρίας έγινε αποδεκτή η πρόταση του Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης κ. Στάθη Λιαγκάκη η κοινότητα της Κηρίνθου και το χωριό της Κρύας Βρύσης να τροφοδοτηθούν με εμφιαλωμένα νερά μέχρι να έρθουν και οι καινούργιες αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Επίσης να τοιχοκολληθούν ανακοινώσεις σε δημόσιους χώρους σχετικά με την επικινδυνότητα του νερού και να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι.
Με ψήφους οχτώ έναντι έξι (ως προς την πρόταση του Δημάρχου και νυν Προέδρου της Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου κ. Ανέστη Ψαρρού) ψηφίστηκε από το Σώμα η πρόταση του κ. Λιαγκάκη.
Ο κ. Ψαρρός υποστήριξε πως το νερό της νέας γεώτρησης, σύμφωνα με την έκθεση των αναλύσεων, που είχε διενεργήσει από πλευράς του ο Δήμος σε ιδιωτικό χημικό εργαστήριο, είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους κατοίκους τόσο μικροβιολογικά όσο και χημικά. Ο Δήμαρχος ζήτησε η άποψη του αυτή να κατατεθεί ως πρόταση προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έντονη ήταν η αντίδραση ορισμένων κατοίκων - Μελών της Λαϊκής Επιτροπής Κηρίνθου οι οποίοι αποκάλεσαν το Δήμαρχο «"δολοφόνο", ψεύτη και αδιάφορο για την υγεία των δημοτών».
Παρόν στη συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου κ. Βασίλης Καρατζάς, ο οποίος ζήτησε να γίνουν και άλλες αναλύσεις που αφορούν κυρίως τη χημική σύσταση του νερού.
Ως προς τις αυτοδιοικητικές ειδήσεις του ρεπορτάζ εντύπωση προκάλεσε το «άδειασμα» του κ. Ψαρρού  - από κάποιους Δημοτικούς Συμβούλους - της πλειοψηφίας οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της Κηρίνθου και η θέση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Κανελλόπουλου  - ο οποίος είχε διατελέσει και Αντιδήμαρχος στον πρώην Δήμο Κηρέως - πως γνώριζαν εδώ και χρόνια για την ακαταλληλόλητα του νερού…
"Άστραψαν και βρόντηξαν" κατά της Δημοτικής Αρχής οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος και Ελάσσονος Αντιπολίτευσης. "Το νερό αυτό δεν πίνεται, το λένε και οι αναλύσεις των Κρατικών Φορεών. Αμέσως να μπούνε ανακοινώσεις σε όλο το χωριό πως είναι σκέτο δηλητήριο..."
Στόχοι "γιουχαρίσματος..." εξοργισμένων κατοίκων της περιοχής έγιναν ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως κ. Γιάννης Καντζούρας και ο πρώην Προέδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Θανάσης Λεοντής (νυν Δημοτικός Σύμβουλος) οι οποίοι υποστήριξαν (μεταξύ άλλων) την άποψη πως το νερό είναι κατάλληλο και καταβάλλονται υπεράνθωπες προσπάθειες από πλευράς Δήμου ώστε να αντιμετωπίζονται δραστικά πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη.
"Για εγκληματική αμέλεια των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών" είπαν οι κάτοικοι και τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν
Τη συγνώμη του Δημάρχου ζήτησαν επανειλημμένα οι  κάτοικοι της Κηρίνθου και ο κ Ψαρρός απάντησε «για πιο πράγμα να ζητήσω συγγνώμη, σε κάποιους που για άλλους λόγους… παρευρίσκονται εδώ. Οφείλουμε να καλέσουμε όλους τους χημικούς - και από τα χημικά και τα κρατικά εργαστήρια - που πραγματοποίησαν τους ελέγχους και να συζητήσουμε εκ νέου όλοι μαζί. Φροντίσαμε άμεσα για την αποκατάσταση του προβλήματος, αποδείχθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα με το μοτέρ σε δεξαμενή της Κηρίνθου και όσον αφορά στην Κρύα Βρύση έγινε αποκατάσταση. Το νερό της Κηρίνθου, όπως έδειξαν οι νέες αναλύσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος στο χημικό εργαστήριο του κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη είναι κατάλληλο προς πόσιμο. Επιθυμώ να γίνει μια κουβέντα για το θέμα με απόλυτο σεβασμό προς όλους. Θα καλέσουμε να έρθουν την ερχόμενη Δευτέρα εκπρόσωποι από τη Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς και θα σας ειδοποιήσουμε να συμμετάσχετε και εσείς για να γίνει μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Αν αποδειχθεί ότι ο κ. Τσαπουρνιώτης έχει λάθη ως προς τις αναλύσεις τότε θα λάβουμε τα μέτρα που πρέπει και θα παύσει να είναι συνεργάτης μας.
Επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το νερό της Κηρίνθου».
Ο κ. Λιαγκάκης απάντησε στον κ. Ψαρρό πως "η αρμόδια Υπηρέσια της Περιφέρειας με επιστολή της ζητά την παρέμβαση Εισαγγελέα για το θέμα Δήμαρχε. Το έχεις καταλάβει ότι σε στέλνει στον Εισαγγελέα; Τι κάνεις, τι είναι αυτά που λες; Έχεις όλα τα στοιχεία μπροστά σου πως το νερό είναι ακατάλληλο, δεν πίνεται! και ακόμη επιμένεις στα δικά σου;".

Η άποψη της ειδικού:

Η ειδική επιστήμονας κ. Ασημίνα Καραμπέτσου, ανέλυσε τις εκθέσεις τιμών από τα εργαστήρια, κάνοντας λόγο για άκρως ακατάλληλο νερό το οποίο έπρεπε εδώ και καιρό να μην καταναλώνεται από τους κατοίκους της περιοχής.
Αναφέρθηκε επίσης στα όσα πρέπει να δρομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Δήμο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα καθώς και στην άμεση διακοπή της υδροδότησης.
Κατά την έκτακτη συνεδρίαση αναφέρθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, μεταξύ των οποίων ο «βομβαρδισμός» φυτοφαρμάκων στην εν λόγω περιοχή και κυρίως στην Κρύα Βρύση… αφήνοντας πολλά ερωτήματα… για όλους…  και κατά πόσο έχουν συνειδητοποιήσει οι τοπικοί παράγοντας τις επιπτώσεις - για την υγεία όλων των κατοίκων - από αυτή τη βλαβερή ενέργεια…

Οι επόμενες μέρες για την Κήρινθο και την Κρύα Βρύση:

Για παράβαση καθήκοντος του Δημάρχου μιλάνε οι κάτοικοι της περιοχής καθώς παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μοιραστούν εμφιαλωμένα νερά, δεν έγινε σύμφωνα με τα όσα ενημερωθήκαμε από τα Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, καμία απολύτως κίνηση από πλευράς Δήμου.
Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι εμφιαλωμένα νερά (πολύ λίγα σε αριθμό που δεν επαρκούσαν για τις ανάγκες των κατοίκων Κηρίνθου και Κρύας Βρύσης διένειμαν υπάλληλοι του Δήμου την Πέμπτη ( 4 Απριλίου).
Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (8 Απριλίου) μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής ειδικό κλιμάκιο της Υγειονομικής Υπηρεσίας έφθασε στην περιοχή και πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι η μέχρι τώρα εικόνα των ειδικών από την αυτοψία τους είναι απογοητευτική.