Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων, που εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, περιλαμβάνει βασικά τρόφιμα για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, όπως  ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα, που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, είναι εθελοντική και πραγματοποιείται ύστερα από σχετική κοινοποίηση ενδιαφέροντος από το ΥΠΑΑΤ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις διαπιστωθείσες ανάγκες της χώρας μας και ειδικότερα των κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Μεταξύ άλλων, αυτό αποτελεί μία επιπλέον ένδειξη ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πέρα από το όφελος που απολαμβάνουν οι τελικοί δικαιούχοι που χρήζουν ενίσχυσης, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων επηρεάζει θετικά σημαντικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η δωρεάν διανομή βασικών τροφίμων, όπως τυριά ΠΟΠ (Φέτα, Γραβιέρα Κρήτης, Κασέρι, Κεφαλοτύρι), ρύζι, μακαρόνια και ελαιόλαδο, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς (Περιφερειακές Ενότητες, Σύλλογοι Απόρων, Εκκλησία της Ελλάδος κλπ), έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, που είναι δικαιούχοι.
Για τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στο χωρισμό της χώρας σε τρεις ζώνες για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής, ώστε να ευνοηθεί η συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής προς τις ομάδες συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι.
Για την υλοποίηση του προγράμματος σ’ όλη τη χώρα, θα εμπλακούν περίπου 730 φορείς, ώστε η διανομή των τροφίμων από τους αναδόχους να ολοκληρωθεί εντός του έτους, δηλαδή έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013.
Ήδη, το ΥΠΑΑΤ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες υπογραφής των προκηρύξεων ανά διανεμόμενο προϊόν, λαμβάνοντας και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Φέτος, το σύνολο των δικαιούχων στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 χιλιάδες άτομα.