Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

‹‹Παγώνει›› η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών


Μέχρι το τέλος του 2013 ‹‹παγώνει››  η σύνδεση νέων φωτοβολταϊκών με τα δίκτυα της ΔΕΗ, καθώς και η σύναψη συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις για τα φωτοβολταϊκά:
-Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη Συμβάσεων Σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το Σύστημα ή το Δίκτυο συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

-Αναστέλλεται έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η σύναψη συμβάσεων πώλησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.
Αιτία της αναστολής, η οποία μπορεί πάντως να αρθεί πριν τις 31 Δεκεμβρίου με υπουργική απόφαση αν κριθεί ότι υπάρχει περιθώριο, είναι η αύξηση του ελλείμματος του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Μέσω του λογαριασμού αυτού καλύπτονται οι υψηλές εγγυημένες τιμές για την ενέργεια που εγχέουν οι ΑΠΕ στο σύστημα.
Το προαναφερόμενο νομοσχέδιο ως την Παρασκευή έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.