Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εντολή ΥΠΑΑΤ να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εισαγόμενα αυγά


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλους, έδωσε εντολή στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στον ΕΦΕΤ να εντατικοποιήσουν, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, τους ελέγχους στα εισαγόμενα αυγά προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι παράνομες ελληνοποιήσεις του προϊόντος.
Η εντολή του αναπληρωτή υπουργού δόθηκε, χθες, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε ο υπουργός με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), Απόστολο Ζιώγα και τα μέλη της Ένωσης Αντώνη Τουρκοχολίτη, Γιάννη Ζούρα και Τριαντάφυλλο Ζούρα.
Στη σύσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Αγροτικής Πολιτικής, Δημήτρης Μελάς.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα προβλήματα των Ελλήνων πτηνοτρόφων παραγωγών, οι εξελίξεις ως προς την εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία για την ευζωία και την εκτροφή πουλερικών σε κλωβούς, το αίτημα για παράταση στην εξόφληση των πτηνοτροφικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του δημοσίου για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, καθώς και η κρίση της αγοράς που επιτείνεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών, ιδίως τις ημέρες του Πάσχα.
Ως προς το τελευταίο αυτό ζήτημα, ο κ. Χαρακόπουλος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως έχουμε προαναφέρει, για την πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων στα εισαγόμενα αυγά, ενόψει της πασχαλινής περιόδου.
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της ΠΕΟΠΠ να δοθεί παράταση για τους πτηνοτρόφους παραγωγούς στην εξόφληση της πρώτης δόσης του δανείου κατά ένα έτος, ο αναπληρωτής υπουργός -εκπροσωπώντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ)- επικοινώνησε με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε να εξετασθεί η δυνατότητα ανάλογης ευνοϊκής ρύθμισης με εκείνη που έχει δοθεί για τα δάνεια των οινοποιητικών συνεταιρισμών.