Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), θα δοθούν μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), που πρόκειται να δημιουργηθεί, χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που θα επενδύσουν σε Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121).
Επίσης, από το ΤΑΕ θα χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια και σε όσους επενδυτές δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 123Α), καθώς και σε όσους προβούν σε ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των μέτρων 311, 312, 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ήδη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) - Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, ανακοίνωσε σχετικά ότι δημοσιεύθηκε, από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, που θα συνεπενδύσουν και δικά τους κεφάλαια, μαζί με κεφάλαια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διαμορφώσουν συνολικό διαθέσιμο κεφάλαιο, ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία του προαναφερόμενου Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ).
Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να ενισχυθεί, μέσω του προαναφερόμενου ταμείου, η ρευστότητα, η επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Το ΤΑΕ αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση των παραγωγών στη δανειοδότηση με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια.