Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις αγροτών για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


Κινητοποίηση με σκοπό την αφύπνιση των υπεύθυνων προγραμματίζουν για την ερχόμενη Παρασκευή στις 10.00 το πρωί αγρότες – επενδυτές από όλη τη χώρα.
Στο μεταξύ, απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, για το κρίσιμο ζήτημα των αγροτικών φωτοβολταϊκών, αλλά και για το ζήτημα των Σχεδίων Βελτίωσης, ζητούν οι Αγρινιώτες παραγωγοί και η ΕΑΣ Αγρινίου σε συνάντηση που θα έχουν μαζί του σήμερα το μεσημέρι.

Οι Αγρινιώτες διαμαρτύρονται, καθώς όσοι από τους παραγωγούς  της περιοχής επιχείρησαν να εντάξουν στα Σχέδιά τους προτάσεις τους και για φωτοβολταϊκά (αξιοποιώντας  τη σχετική δυνατότητα που τους έδινε η γνωστή ρύθμιση Μπατζελή), διαπιστώνουν σήμερα ότι υπό το πρόσχημα της «αυτοπαραγωγής», τα Σχέδιά τους απορρίπτονται.
Επίσης, οι Αγρινιώτες διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης  που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα, 2,5 χρόνια μετά την υποβολή τους, σε σύνολο 220 προτάσεων (από το νομό Αιτωλοακαρνανίας) να έχουν προεγκριθεί 39 και να έχουν λάβει οριστική έγκριση μόλις 24.

Κινητοποιήσεις

Τα τεκταινόμενα, πάντως, γύρω από τα φωτοβολταϊκά δεν ανησυχούν μόνο τους παραγωγούς του Αγρινίου αλλά και το σύνολο των παραγωγών.
Γι’ αυτό και το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου έχει προγραμματισθεί για τις 10.00 το πρωί συλλαλητήριο και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή αγροτών από όλη τη χώρα.
Οι παραγωγοί αντιδρούν για το «τσουβάλιασμα» των επενδύσεών τους με εκείνες των υπόλοιπων ιδιωτών, γεγονός που έχει συνέπεια να πλήττονται άμεσα τόσο από το «πάγωμα» των νέων συνδέσεων όσο και από την «ειδική εισφορά» η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα είναι αυξημένη στο 40% του τζίρου.
Την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζει και ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, ενώ η κορυφαία συνομοσπονδία της χώρας ενημερώνει με σχετική επιστολή για το "φλέγον" ζήτημα και τους βουλευτές.