Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Παρέμβαση για την προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ


Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την μελλοντική υπογραφή μιας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης, τόνισε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών της Ε.Ε. για το εξωτερικό εμπόριο.
Αναφερόμενος στο κύριο θέμα της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι ‹‹η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να είναι φιλόδοξη και ισορροπημένη και να δρα προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του πολυμερούς συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)››.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής με τις ΗΠΑ και επιθυμούμε την έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τα κράτη-μέλη.
Επισήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί την προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
‹‹Τα θέματα στα οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία είναι τα αγροτικά προϊόντα, η ενισχυμένη προστασία γεωγραφικών ενδείξεων, οι κανόνες καταγωγής και η κατάργηση μη δασμολογικών εμποδίων.
Ειδικά για τις ονομασίες προέλευσης, τις γεωγραφικές ενδείξεις, αυτές αποτελούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πνευματικά δικαιώματα με την επικείμενη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ››, είπε ο κ. Μηταράκης.