Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η νέα ΚΑΠ θα συμφωνηθεί έως τις 30 Ιουνίου


Έως τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η ιρλανδική προεδρία του Συμβουλίου, θα διεξαχθούν περίπου 30 συνεδριάσεις μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών, με τη μεσολάβηση της Κομισιόν, σχετικά με τα εξής βασικά ζητήματα: άμεσες ενισχύσεις, αγροτική ανάπτυξη, Κοινή Οργάνωση Αγορών και οριζόντιες πτυχές, έτσι ώστε τα θεσμικά όργανα να έρθουν σε ένα πρώτο συμβιβασμό, υιοθετώντας έτσι τα νομοθετικά κείμενα.
Επισημαίνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Κοινή Αγροτική Πολιτική υπάγεται στη συνήθη νομοθετική διαδικασία, επισήμως γνωστή και ως συναπόφαση μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται στα πλαίσια του προαναφερόμενου τριμερούς διαλόγου, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Ντατσιάν Τσιόλος, δήλωσε πρόσφατα ότι «το ξεκαθάρισμα των σημαντικών λεπτομερειών θέλει ακόμα πολύ δουλειά».
Ανέφερε ως παράδειγμα ότι η αναπροσαρμογή των άμεσων ενισχύσεων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας, τα τρία όργανα δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα υποχρεωτικά και αποτελεσματικά μέσα για το πρασίνισμα της ΚΑΠ, αλλά «χωρίς να υπάρχουν διπλές πράσινες πληρωμές».
Για την Κομισιόν η διαφάνεια στις πληρωμές είναι ακόμα ένα βασικό ζήτημα, τόνισε ο κ. Τσιόλος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 11 Απριλίου τα κράτη μέλη της ΕΕ εμφανίστηκαν διχασμένα σχετικά με τη χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ (2014-2020).
Ενδεικτικά, η Γαλλία και η Πολωνία επιζήτησαν να κρατηθούν ψηλά οι αγροτικές ενισχύσεις, ενώ άλλα κράτη μέλη, με κυρίαρχο το Ηνωμένο Βασίλειο, επιζήτησαν τον περιορισμό των χρημάτων που προορίζονται για τη νέα ΚΑΠ. Ψηλά θέλει να κρατηθούν οι αγροτικές ενισχύσεις και η χώρα μας.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο Επίτροπος Γεωργίας δήλωσε:
«Οι τρέχουσες συζητήσεις σκοντάφτουν στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να επηρεάσει την αγροτική πολιτική.
Θέλουμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα οικονομικά στοιχεία».
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου, υπό την αιγίδα της ιρλανδικής προεδρίας προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με την Κομισιόν.