Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Υποχώρησε ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον περασμένο μήνα μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την Κεντρική Τράπεζα και τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance), καθώς δανείσθηκαν σημαντικά χαμηλότερα ποσά απ’ ότι δανείσθηκαν τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο.
Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 75,2 δις ευρώ, έναντι 76,22 δις ευρώ τον Ιανουάριο και 19,35 δις ευρώ το Δεκέμβριο.
Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (ELA) διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 21,16 δις ευρώ, έναντι 31,4 δις ευρώ τον Ιανουάριο και 101,8 δις ευρώ το Δεκέμβριο.

Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός ELA παραχωρεί ρευστότητα σε τράπεζες της Ευρωζώνης, εφόσον αυτές έχουν κριθεί φερέγγυες και αξιόχρεες, με κεφάλαια θετικά και ικανοποιητικές εξασφαλίσεις.
Ο ELA αξιοποιείται σε έκτακτες καταστάσεις κρίσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες που, ως νομισματικές αρχές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δανείζοντας τράπεζες που δεν έχουν ικανοποιητική ρευστότητα προσωρινά και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των αγορών ή μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας.
Η παροχή ρευστότητας μέσω ELA διέπεται από μια αυστηρή απαγόρευση η οποία περιλαμβάνεται στη Συνθήκη εγκαθίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 101, Κανονισμός 3603/93) και αποκλείει τη νομισματική χρηματοδότηση (monetary financing) – δηλαδή τη χρηματοδότηση κρατικού προϋπολογισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής.