Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάσχεση της ανεργίας μπορεί να έρθει μόνο από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, ωστόσο, πλήττονται βαρύτατα από τη μεγάλη ύφεση και από την αδυναμία των νοικοκυριών να ενισχύσουν τη ζήτηση.
Η έρευνα έδειξε ότι το χρονικό διάστημα από το 2001 έως το 2011, το 85% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, προήλθε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέχουν τα σκήπτρα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 57% των θέσεων εργασίας προσφέρεται από τις επιχειρήσεις με προσωπικό ως εννέα (9) άτομα.
Κατά το υπό εξέταση διάστημα (2001-2011), η απασχόληση αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 2,8% από τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ μειώθηκε κατά 1,5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα προαναφερόμενα στοιχεία, συμπεραίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι η ανάσχεση της ανεργίας και το σταμάτημα της καταστροφής θέσεων εργασίας δεν μπορούν να προέλθουν από αλλού εκτός από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Είναι φανερό ότι πρέπει να σταματήσουμε να ‹‹παραμυθιαζόμαστε›› με ελπίδες για επενδύσεις από ξένους μεγάλους επενδυτές και πολυεθνικές. Θα πρέπει να στραφούμε σε δικές μας δυνάμεις. Θα πρέπει να στραφούμε στις εγχώριες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις και, κυρίως, ποιοι κλάδοι θα πρέπει να στηριχθούν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πολύ περισσότερο που και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που έχουν εξαγγελθεί, θα αρχίσουν να λειτουργούν σε επίπεδο προκήρυξης ως τις αρχές του καλοκαιριού, που σημαίνει ότι σε επίπεδο υλοποίησης αφορούν στο 2014.