Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σε ανοικτή δημοπρασία επιλογής αναδόχου ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού για την κατασκευή, βάσει μελέτης της ΤΥΔΚ, μέσα στους επόμενους μήνες, του έργου ‹‹Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αρτεμισίου››


Ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού προχωρά στην αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Αρτεμισίου, βάσει της μελέτης που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ).
Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου (πρόεδρος Σπυρίδων Ζάχαρης και μέλη Παναγιώτου Δημήτριος, Τσαρούχα Αναστασία, Κατούνης Ιωάννης, Μακρή Μαρία και Μπάμης Κων/νος, με μόνη απουσία του Σταθαρά Γρηγόρη), έχει αποφασίσει παμψηφεί, με την αριθμ.40/2013 Απόφασή της, την έγκριση κατασκευής του δημοπρατούμενου έργου και την έγκριση διάθεσης σχετικής πίστωσης 58 χιλιάδων ευρώ, όση είναι γραμμένη στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2013 και τη σύνταξη της διακήρυξης ανοικτού διαγωνισμού.
Το προαναφερόμενο ποσό των 58 χιλιάδων ευρώ προέρχεται από πιστώσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‹‹Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη››.

Ο δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού διακηρύσσει ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 65 χιλιάδων ευρώ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) και ορίζει ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας παραλαβής των προσφορών στο διαγωνισμό, την 30η Απριλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ.
Η συνολική έκταση του χώρου από την οριοθέτησή του με τοπογραφική αποτύπωση υπολογίστηκε σε 20,678 στρέμματα. Οι τεχνικές παρεμβάσεις και οι εργασίες που θα εκτελεστούν για την αποκατάσταση του υπό μελέτη ΧΑΔΑ αφορούν:
· Προστασία υδροφόρου ορίζοντα
· Κατασκευή έργων τελικής κάλυψης
· Έργα μεταφροντίδας αποκατεστημένου χώρου
· Λοιπά έργα (περίφραξη, πύλη εισόδου, κτλ)
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 180 ημερολογιακές ημέρες και αρχίζει από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2013, που αφορούσαν το πρόγραμμα παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), συνολικά σ’ ολόκληρη τη χώρα έχουν απομείνει προς αποκατάσταση 396 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων 318 ανενεργοί.
Σε λειτουργία παραμένουν 78 ΧΑΔΑ, στους οποίους διατίθεται περίπου το 5,5% της ετήσιας ποσότητας των αστικών αποβλήτων της χώρας, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί εξυπηρετούν μικρά νησιά.
Για την πλειονότητα των ενεργών ΧΑΔΑ, πλην 18 περιπτώσεων, έχει εγκριθεί η συγχρηματοδότηση, έχουν ληφθεί διοικητικές αποφάσεις παύσης λειτουργίας και έχει εκδοθεί άδεια αποκατάστασης και βαθμιαία διακόπτεται η λειτουργία τους.